Wpis z mikrobloga

@szary_obcy: ojj lewaczq* swastyka to symbol narodowego socjalizmu a nie "skrajnej prawicy". Poza tym nadal nie rozumiem w jaki sposób słowa oznaczające "wszyscy jesteśmy równi" są rasistowskie a słowa oznaczające "czarni są równiejsi" nie są.

*I przestań stosować ten #!$%@? jednoosiowy system XD
  • Odpowiedz
@kexus512: Tak, dokładnie swastyka to nazistowskiego narodowego symbolizmu. Ale jest tez używana przez współczesną skrajną prawicę. Na podstawie analogii możesz zrozumieć jak ten mechanizm działa również dla innych symboli.
  • Odpowiedz
@szary_obcy: Swastyka sama w sobie nie zawiera żadnej informacji, nie ma treści. Oznacza to że można ją "podpisać" tak jak się chce, wystarczy po prostu mieć ludzi którzy zechcą od razu kojarzyć ten podpis z obrazem.

Słowa "all lives matter" mają w przeciwieństwie do tego wyżej treść i znaczenie same w sobie. Oznacza to, że nawet jeśli hitler, mao, stalin i leopold 2 wstaną z grobów i urządzą sobie sesję zdjęciową
  • Odpowiedz
@kexus512: Ale to nic zmienia czy symbolem jest obrazek czy kawałek tekstu. Symbolem może być wszystko.

https://sjp.pl/symbol

1. pojęcie, przedmiot, znak itp., mające jedno znaczenie dosłowne i większą liczbę znaczeń ukrytych;

"All lives matter" ma jedno znaczenie dosłowne i drugie znaczenie symboliczne, jako sprzeciw wobec ruchu "black lives matter". BLM zwraca uwagę na systemową przemoc policji wobec czarnych obywateli, "all lives matter" to jest whatabutism który próbuje dezawuować ten ruch społeczny.
  • Odpowiedz
"all lives matter" to jest whatabutism który próbuje dezawuować ten ruch społeczny.

@szary_obcy: i... To tylko twoje zdanie na szczęście. Tobie się wydaje że "all lives matter" znaczy "#!$%@? nekkerów" a dla setek tysięcy albo milionów innych ludzi może to oznaczać to co ma oznaczać: totalną i bezwzględną równość każdego człowieka. To że ktoś może dany "symbol" zidentyfikować tak albo inaczej nie powinno prowadzić do generalizowania całej populacji ludzi posługujacych się
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@szary_obcy:

oddychanie nie jest symbolem

I tak samo "All lives matter" to nie jest mem ani symbol tylko proste stwierdzenie.
A to co piszesz bardziej pasuje do zwolenników BLM demolujących pomniki i niszczących sklepy.

Z niewinnego powiedzonka "all lives matter" stało się jednym z symboli skrajnej prawicy, bo skrajna prawica sobie ten symbol upodobała.

Bredzisz albo po prostu trollujesz, pokaż mi tą skrajną prawice.
  • Odpowiedz
@josedra52: To nie tak, że i tak byś spiracił. Co nie?

@Kryki: Anulowałem dziś preorder, też spiracę. Kradzież jest przecież usprawiedliwiona, cośtammatters się wymyśli i hejo.
  • Odpowiedz
@Alf131: NIe jestem twoją dziwką na posyłki. Jestem przerażony, że jeszcze nie dotarło do ciebie, o co oni walczą, i że nie oglądasz ani nie czytasz żadnych wiadomości zagranicznych, choćby na polskich portalach, że nie umiesz korzystać z translatora i googla.

Straszny analfabetyzm XXI wieku, współczuję.
  • Odpowiedz