Wpis z mikrobloga

Mirki stoję przed dużym dylematem. Szukam wiertarko wkrętarki akumulatorowej do użytku w małym zakładzie stolarskim. Głównie będzie używana do wiercenia i skręcania drewna, szalowania domu, bez prac w betonie więc udar jest zbędny. To co na pewno jest pewniakiem to akumulator 2Ah, niska waga (<1,5kg). Mam problem z wyborem odpowiedniego napięcia, 18V czy może 14,4V albo 12V. Do tej pory ojciec używa bawarię, która jest lekka, mocna tylko bateria zaczyna nie domagać (sprzęt ma 3 lata). Złożyło się to z pomysłem zakładu stolarskiego, póki co do własnego użytku. Przymierzałem się do DeWalta DCD791D2. Wydaje się potężnym narzędziem ale nie wiem czy to nie przesada. Może lepiej wziąć dwie różne, jedną małą 12V lub 10V i drugą 18V. Budżet 1000zł.
#stolarstwo #elektronarzedzia
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pol753: O 14,4V zapomnij - to napięcie idzie w zapomnienie. Festool to typowo stolarska marka, sprawdzi się w drewnie na pewno, ale swoje kosztuje. DeWalt ma bardzo dobre wkrętarki, plus coraz więcej narzędzi w systemie 18V. Może za jakiś czas sprawisz sobie oscylację albo pilarkę - baterie będziesz miał. Ze swojej strony dodam, że mam od kilku lat i użytkuję małego szkraba z Metabo. Model Powermaxx. Napięcie 10,8V, 34Nm, mały
  • Odpowiedz
@Pol753: napewno nie bierz tego festoola txs jeżeli pracujesz w litym drewnie bo moim zdaniem to zabawka i nie da rady, pracuję na nim ale inna branża, ja bym szedł w dewalta i zdecydowanie ten model który podajesz bedzie spoko z aku 2ah sam posiadam 796 i aku 5ah także wiem ile to waży, ale tragedi nie ma.
  • Odpowiedz
@Pol753: Festool TXS czy CXS to jest dla montażysty mebli, nie kupuj tego. Rozglądaj się za czymś typu Bosch GSR 18V-50 z aku 4,0 ProCore. To jest bardzo dobry sprzęcik za takie pieniądze. Alternatywą są DeWalt, Hikoki. Unikaj jak ognia 14,4V, to wyszło z użytku i jak ktoś sprzedaje to tylko po to, żeby się pozbyć. Możesz też sobie poskładać zestaw z dwóch różnych wkrętarek (jednej lepszej, jednej słabszej) z
  • Odpowiedz
@Pol753

DeWalt bardzo dobry wybór,chociaż na twoim miejscu bralbym jedna 12V i drugą mocna 18V ze względu na charakter pracy i poręczność w różnych zastosowaniach.
Szedlbym w silniki bezszczotkowa że zgledu na ich trwałość i lepsze gospodarowanie energia.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Pol753: że średniej półki polecę Stanleya ale jest kilku innych producentów jak castormowy erbauer. Stanleya z 2 x 2ah kupisz w dobrej cenie, system 18v mam tego cały zestaw wszystko na te same Aku, zajeżdżam od jakiegoś czasu i daje radę. Trochę droższe Makita lub Bosch. Ale koniecznie cis z systemu 18v bo to w miarę przyszłościowe rozwiązanie
  • Odpowiedz
@Pol753: ja w firmie używam sprzętu AEG, zobacz sobie na narzedzia.pl jest promocja że do wiertarko-wkrętarki zestaw bitow dają, 18V myślę, ze to takiego zastosowania jakie piszesz będzie ok
  • Odpowiedz