Aktywne Wpisy
Jeżeli macie za dużo mortadeli, to polecam mortadelnik. Jest to mrożona mielonka z mortadeli z resztką surówki. Bardzo dobre i czyści resztki lodówki. Jeżei ktoś by chciał przepis to dawajcie znać. #jedzenie #jedzzwykopem #foodporn
everytime +383
mircy, dziś są moje urodziny.
32 urodziny.
pijcie kompot ze staro babo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gownowpis #rozowepaski
32 urodziny.
pijcie kompot ze staro babo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gownowpis #rozowepaski
Przepis na kiełbasę ze zdjęcia (na jakieś 5kg):
3,5kg szynki
1 kg słoniny
0,5 l wody
peklosól+sól (ja używam 15g/kg peklosoli do mięsa, 15g/kg soli ważonej niejodowanej do słoniny)
przyprawy (10g pieprzu, po łyżeczce: czosnek, ziele angielskie, majeranek, kminek)
Wykonanie (najlepiej wieczorem, dzień przed wędzeniem):
słoninę i mięso pokroić, odzielić kawałki z błonkami i te brzydsze, następnie zasolić mięso solą peklującą, słoninę zwykłą i odstawić do lodówki na 48h. Po tym czasie zmielić: najładniesze kawałki na szarpaku (albo pokroić), słoninę na 8mm, najbrzydsze oraz 1/4 słoniny na najdrobniejszym sitku. Wszystko wymieszać z wodą i przyprawami (należy je drobno zmielić). Mięsić jakieś 10-15 minut. Im dłużej tym kiełbasa będzie bardziej elastyczna - ja wolę kruchą więc wystarczy jako tako. Nadziać w jelita wieprzowe kaliber 28-30mm i rozwiesić na noc do ocieknięcia i osadzenia.
Wędzenie (następnego dnia):
1) osuszać przez 1h w 40 stopniach w rzadkim dymie (albo bez dymu jak masz wędzarnie elektryczną)
2) wędzić przez 4h w 45-50 stopniach w gęstym dymie (ja uzywam drewna bukowo-olchowego)
3) dopiekać przez 45 minut w 80 stopniach w rzadkim dymie (albo bez dymu jak masz wędzarnie elektryczną)
Po dopieczeniu kiełbasę rozwiesić do ostygnięcia i dosuszenia.
Przepis na majonez:
1 jajko
350ml oleju
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki octu (jak chcemy kielecki to dodajemy całą ( ͡° ͜ʖ ͡°))
pieprz i sól
Wykonanie:
Do pojemnika dodać wszyskto poza olejem i zacząć miksować. Dolewać powoli olej cały czas miksując.
Całość przełożyć do słoika po majonezie dekoracyjnym winiary!!!
Wykonanie koreczków:
Kiełbasę w plasterkach pokryć majonezem używając łyżeczki.
Smacznego! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wołam plusujących wpis:
Nie ma gorszego raka niż strony internetowe z przepisami.
Wpisujesz w google "proste dania dla studentów". Oto pierwszy wynik:
"Makaron z boczkiem i cebulą" - myślisz sobie, spoko, zrobię.
Składniki:
- makaron ze szwajcarskiej mąki mielonej sposobem tradycyjnym
- boczek z dzikich świń z Afryki
- łzy brazylijskiego noworodka
- kryształ z serca góry