Wpis z mikrobloga

@nochybaniebardzo: W tych rocznikach było słynne 2.5T, poczytaj o pękających tulejach.Możesz szukać sprawdzonego 2.3T w rocznikach 2000-2003, jeśli trochę starszy wchodzi w grę.Posiadam 2.3T, jakbyś miał pytania to chętnie odpowiem :)
  • Odpowiedz
@nochybaniebardzo: Ludzie narzekają na sepearator, zmienne fazy, pękające ścianka między 1 i 2 cyl. (ale to tylko zwiększaniu mocy) Mój ma niby 240tys. z 2007r i nie miałem z nim żadnych większych. Wymieniałem uszczelkę kolektora(potrafi się poluzować) i zaworek TVC zaraz po zakupie. Zrobiłem 30tys w gazie.
  • Odpowiedz
@nochybaniebardzo: jeżeli T5 to S60/V70 2.3t B5234T3 - przedlift, 2.4t B5244T5 - polift.
2.5t T5 w S40/V50/C30/C70 cierpią na tuleje, w sumie to wszystkie 2.4t i 2.5t na to cierpią (wyjątek to co wyżej -
poliftowe T5)
  • Odpowiedz
@nochybaniebardzo: 4 cyl ()/ w s40/v50itd to jest zakup sobie kłopotów. Benzyny żrą olej na potęgę po 100kkm - trzeba robić remont. W dieselach to tak: w 1.6 sypie się cały osprzęt, a w 2.0 osprzęt + gną się korby.
  • Odpowiedz
@piant: Ile wyniosła Cię wymiana uszczelki kolektora wydechowego? Mam mondeo z T5 i właśnie w piątek odstawiam do mechaniora, bo mi łajza piszczy na zimnym. Wziąłem komplet uszczelek z drakena wraz ze szpilkami, ale boję się, że mogą być mocno zapieczone.
  • Odpowiedz
@moczy_morda: Ogólnie zależy od dostępu. W Volvo jak się szpilka zerwie równo z głowicą lub trosze głębiej, to wtedy trzeba opuszczać silnik(co wiązało by się z kosztami 800-1500. Umnie naszczeście wszystkie były poluzowane i od góry zsunelismy kolektor i założyliśmy poprostu nową uszczelkę (pomagałem). Więc koszta symboliczne w moim przypadku. Wiem że niektórzy nawet nie wymieniają uszczelki tylko dokręcają. Niestety T5 tak mają że przy 200tys. Potrafi poluzować się kolektor. Nie
  • Odpowiedz
@piant: Nie coś Ty. Nie umiem xD.
Odezwał się do mnie ziomek, bo ogłosiłem się na lokalnej grupie motoryzacyjnej i powiedział, że pomoże. Wziął swojego miga i trochę się namęczył zanim ustawił spawarkę, ale udało się. Naspawał gluta i tłukł go młotkiem dla utwardzenia, aż do skutku i poszło. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz