Wpis z mikrobloga

Cześć! Wykopiecie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Link do znaleziska tutaj:
https://www.wykop.pl/link/5528535/szlaki-w-tatrach-polskich-ladne-ale-ciagle-latwe-trasy-dla-poczatkujacych/

Dzisiaj zostawiam wam moją subiektywną listę miejsc w polskich Tatrach, które nieźle nadają się na krótki wypad, nie są zbyt trudne, ale jednocześnie gwarantują przyjemne dla oka widoki. Czasami na mirko pojawia się sporo pytań, gdzie iść na krótki spacer, co robić, gdy wyżej zalega śnieg, gdzie zabrać rodzinę itd. Ta wrzutka podsuwa kilka pomysłów na wędrówki.

Kto zaczyna przygodę z górami, albo tego narzędzia jeszcze nie zna, temu polecam stronę mapa-turystyczna.pl, gdzie można łatwo zaplanować sobie trasę wędrówki.

Wołam osoby, które wyraziły na to chęć. Jeżeli masz ochotę się dopisać, możesz dać znać na PW lub zrobić to w komentarzu. A jeśli nie chcesz, to też daj znać.
Można śledzić --------> #gorydlazielonek

Z góry dziękuję wszystkim wykopującym!
#gory #podroze #podrozujzwykopem #turystyka #tatry
Pobierz
źródło: comment_1590848828324si0vVU6EWA6XktcLuJ0.jpg
  • 53
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ZielonyZwyboru: masz może propozycje na 3 dniowe pętle (lub tripy z punktu A do B) z nocowaniem w schroniskach/namiocie? Robiłem takie wycieczki np w Karkonoszach bo tam się idzie po prostu przed siebie ale chciałbym spróbować Tatry, a są dla mnie zupełnie nieznane i trochę mnie na razie odstrasza mnogość szlaków
@ZielonyZwyboru: W lipcu - sierpniu wybieram się wraz ze znajomymi w góry. To moja pierwsza styczność z górami, mimo że nie mamy w planach niewiadomo jak trudnych szlaków, to i tak chciałbym zapytać - jak z ubiorem i innymi potrzebnymi rzeczami na taką letnią wycieczkę? Czy powinienem zainwestować w jakieś buty „trekkingowe” na zaś?
@Eddycurrent: Kup wygodne buty trekkingowe, bluzę polarową, a do tego lekką kurtkę przeciwdeszczową. Reszta standardowo. Ja jak pierwszy raz pojechałem z różową to mieliśmy 3 stopnie i deszcz w środku wakacji xDDD Ale z zestawem j/w spokojnie można było iść i było sucho i ciepło. Polecam Decathlon i ich marki własne - tanie i dobre rzeczy.
@Dolan: Jeśli chodzi o schroniska i Tatry są dla Ciebie nowe, to pewnie fajnie byłoby wędrować od schroniska, do schroniska. To jest całkiem spoko trasa, masz widokowe szlaki w Tatrach Zachodnich, pierwszy nocleg na Hali Ornak, a potem przez Czerwone Wierchy dalej. Tutaj albo schodzisz do Gąsienicowej, albo jeszcze zaliczasz Giewont i schodzisz do Kondratowej. Dalej na Przełęcz Krzyżne do Doliny Pięciu Stawów, no a tam albo schodzisz, albo sobie przechodzisz
@Eddycurrent: Tak, jak @wojtas_mks napisał. Wygodne buty, fajnie mieć trekkingowe, bo docenisz je szybko, jak pogoda będzie niepewna, pojawią się śliskie kamienie i tego typu sprawy. Jak będzie sucho, to i pewnie w adidasach oblecisz, zwłaszcza gdzieś po Tatrach Zachodnich, ale w Wysokie odradzam, zwłaszcza jak to wasz pierwszy wypad. Decathlon faktycznie jest dobrym miejscem, żeby sobie uzupełnić sprzęt. Można trafić spoko polary w niskiej cenie, a polar zawsze warto mieć.