Wpis z mikrobloga

• 0
@Rolnikt
@kapitan_kielon nie ujeżdżamy boków, tylko na końcu ściągamy widłami luźne i wrzucamy na kopiec, brat podpatrzył to od niemca na praktykach i się sprawdza już kilka lat, przez to nie trzeba się bawić w odpowiednie nachylenie, tylko ściana jest praktycznie pionowa
  • Odpowiedz
@marcinkox3: nie chce mi się przepisywać, ostatnio gadałem z jednym mirkiem o ujeżdżaniu boku: https://www.wykop.pl/wpis/49675033/przykry-widok-rolnictwo/

Jeśli chcesz mieć dobry pokarm i jak najmniej strat to musisz go dobrze ubić. Co z tego że ściana będzie pionowa jak odrzutu będzie więcej jak z pryzmy typu placek? Co najwyżej będzie ładnie wyglądać, ale to chyba nie o to chodzi.

Tutaj masz przykładowe zdjęcie jak powinna wyglądać pryzma i jak powinna być ujeżdżana.
kapitan_kielon - @marcinkox3: nie chce mi się przepisywać, ostatnio gadałem z jednym ...

źródło: comment_1590878301Ml5j1NpDBlt97yrKO2e8KK.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@kapitan_kielon nigdy nie miałem żadnych strat, jedynie gdy kruki sobie upatrzą przedziurawić folię, ujeżdżam pryzmy od 3 lat i jest elegancko, ziemia ładowarką obsypana po bokach ściąga folię i dodatkowo opony z góry ją przyduszają, boki ujeżdżam od góry, cofam przy krawędzi, skręcam kierownicę i jedno koło ubija przy krawędzi, te kilka źdźbeł przy samym boku zgarniamy pod koniec ;) 2 lata wstecz nie mogłem być w domu w trakcie zbiorów
marcinkox3 - @kapitan_kielon nigdy nie miałem żadnych strat, jedynie gdy kruki sobie ...

źródło: comment_1590879544QTpZGeEuLkltmxAaSuQcRm.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@marcinkox3: Wiesz, no każdy ma swój sposób. Ale powiem Ci jako człowiek, który robi te tematy w usługach od jakichś 10 lat, dla wielkich gospodarstw jak też i małych, że jakbyśmy zrobili taką pryzmę jak wrzuciłeś zdjęcie to by nas pogonili i nie zadzwonili w przyszłym roku.
Dlaczego? Ano dlatego że widać każdą warstwę. Nawet żebyś po tym jeździł jeszcze ze dwa dni to i tak będzie lipa. Przecież to
  • Odpowiedz
  • 0
@kapitan_kielon całe żółte nie jest, trochę ciemniejszego jest, to fakt, jutro postaram zrobić ci zdjęcia, niemniej jednak, jak na początku maja odkryliśmy ten zeszłoroczny pierwszy pokos, to mleko podskoczyło, na ostatniej próbie 29,8l na dzień średnia, na poprzedniej było 28 ;)
No i też, do znudzenia w sumie powtórzę, to ciemniejsze jest tylko od góry, bo miało trochę dostępu przez dziury po krukach
  • Odpowiedz
  • 0
@kapitan_kielon a w ogóle to opowiedz więcej o tych usługach, oferujecie wszystko od skoszenia do robienia pryzmy? U mnie w okolicy to tylko zbieranie przyczepą, bo całość to chyba jednak za drogo
  • Odpowiedz
@marcinkox3: No na wierzchnich warstwach zawsze zczarnieje, aby tego nie było za dużo. Szkodniki takie jak ptaki i tak robią małe szkody, gorzej jak się jakiś szczury w-------ą - bywa że i z pół pryzmy się zmarnuje.

Usługi robimy głównie sieczkarnia + odwóz, bo tak sobie praktycznie wszyscy nasi klienci życzą, reszta w ich zakresie. Ale jest możliwość zrobienia od skoszenia do ostatecznego uformowania kopca. Tylko no wiadomo; drożej to
kapitan_kielon - @marcinkox3: No na wierzchnich warstwach zawsze zczarnieje, aby tego...

źródło: comment_1590883711jtJ7xSfbGl9Soy6iopFtOj.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Rolnikt: Taa tylko warunek jest taki, że sieczkarnia ma raczej nie czekać na odwóz. I tak tylko dla chyba dwóch gosdpodarstw popegieerowskich się tak tak robi, bo mają wystarczającą ilość przyczep. Za trawe to samo
  • Odpowiedz
  • 0
@kapitan_kielon no masz rację, jednak jest sporo tego czarnego, ale to na środku bardziej, przez kiepskie ujeżdżanie, czasem nie zdążyłem porządnie ujechać i to zauważam w trakcie, z tym że u nas od zawsze się patrzy "a jak wjechał bez problemu to dobrze ujechane", problemem jest to, że jeżdżę po kopcu sam, a ojcu jak o tym teraz mówiłem i następnym razem żeby ze mną jeździł, to stwierdził, że krowy jedzą
marcinkox3 - @kapitan_kielon no masz rację, jednak jest sporo tego czarnego, ale to n...

źródło: comment_15909172825uXeCk1pr6vI1L1dceQNHM.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@kapitan_kielon: sorry, że cię męczę z tym ubijaniem, ale u mnie w okolicy nie ma krowiarzy i nie mam z kim wymienić spostrzeżeń xd

Tak jak ci goście na filmie robią jest ok, czy byś coś zmieniło w organizacji? Może lepiej jedna pryzma a długa w miejsce dwóch?
I pytanie z czemu gość nie kosi na całą szerokość hederu?
https://youtu.be/w1yWgpfq4m0
  • Odpowiedz
@taboreton: Spoko, chętnie pogadam;) poza ludźmi z pracy to też nie mam wśród znajomych entuzjastów kiszonek heh

Filmik mi się z przyjemnością oglądało (poza muzyką ehh) bo to pełen profesjonalizm. Goście wiedzą o co chodzi.
Pryzme podzielili na dwie pewnie dlatego żeby lepiej ubić. Podczas gdy na jedną odwóz sypie to deptacze muszą czekać aż tur rozgarnie, a tak na drugiej cały czas jeżdżą.
Można to rozwiązać też w inny sposób; robić jedną długą cofając i sypiąc naprzemiennie z obu stron czy tam przejeżdżając i sypiąc od połowy.
Przychodzi mi do głowy też test zakiszaczy i porównanie skutków, albo może jakie szwagry i dwie
  • Odpowiedz