Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2650
Co lubię w przepisach od facetów:
-500g piersi z kurczaka
-20 ml oleju
- 300g cebuli
- 15g soli 5g pieprzu 5g oregano itd itp

A przepisy kobiet?
- jedna pierś z kurczaka
- trochę oleju do podsmażenia piersi
- 3 średnie cebulę
- przyprawy do smaku

XD

#logikarozowychpaskow #gotujzwykopem
  • 147
  • Odpowiedz
  • 2
@KanalKulinarny A potem wychodzi, że facet po roku gotowania "jak dla dzieci" lepiej gotuję niż kobieta co 20 lat gotowała na oko. Nagle się okazuje, że proporcje czy precyzyjny czas gotowania mają znaczenie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@OCIEBATON: Bo przepisy dla facetów są pisane jak dla dzieci, tak aby nic nie pomylili dlatego są dokładniejsze, bo faceci mają mniejsze pojęcie i doświadczenie w gotowaniu. Kobiety jako że spędzają wiekszość swojego żywotu w kuchni(czyli tam gdzie ich miejsce) gotując dla męzczyzn , mają doświadczenie i nie potrzebują tak dokładnych, precyzyjnych przepisów.

@KanalKulinarny: baby tak piszą te przepisy żeby innym babom (mniej doświadczonym) po prostu nie wyszlo
  • Odpowiedz
@KakaowyTaboret: Jeśli jedyne co robisz to smażysz kurczaka lub warzywa to możesz się nie zgodzić, ale jak już np. smażysz mięso czerwone (wołowe czy wieprzowe) i bez względu na to czy jest to mięso całe czy mielone to czas się liczy i to bardzo. Tak samo kiedy wrzucisz na patelnię czy w czasie nagrzewania się oleju/masła czy gdy już jest nagrzane. No, ale nie musisz się z tym zgadzać. Najważniejsze
  • Odpowiedz
eśli jedyne co robisz to smażysz kurczaka lub warzywa to możesz się nie zgodzić, ale jak już np. smażysz mięso czerwone (wołowe czy wieprzowe) i bez względu na to czy jest to mięso całe czy mielone to czas się liczy i to bardzo.


@Xerdur:

Tak. Jednak każda patelnia/piekarnik/brytfanka w inny sposób przekazują ciepło :) Ba! Mięso w zaleznosci od gatunku krowy/kury/świnki też będzie się zachowywać zupełnie inaczej. Wystarczy inna zawartość/struktura tkanki tłuszczowej. Wołowiny Kobe nie będziesz smażył tak samo jak krowy rasy mleczno-mięsnej
  • Odpowiedz
@Marmite: A to, że pokazuje różnice pomiędzy podejściem do gotowania amatorów, gospodyń domowych i profesjonalistów po uczelni. I nikt nie mówi, że gospodynie źle gotują. Gotują na tyle na ile same zostały nauczone i też robią wszystko zazwyczaj na oko i po prostu nie znają właściwości składników jakie używają. A potem muszą kombinować żeby naprawić to i to też na oko.
No, ale też możesz każde danie po prostu ugotować
  • Odpowiedz
@KakaowyTaboret: A ja jestem pasjonatem kulinarnym i co w związku z tym? Skoro znasz różnice między naczyniami, typem mięsa to dlaczego uważasz, że robienie wszystkiego na oko jest lepszym rozwiązaniem niż utrzymywaniem proporcji? To wszystkie wagi i miarki kuchenne są bezużyteczne? Wolisz binarne podejście do kuchni? Może się uda, może się nie uda?
Większość gospodyń domowych nawet nie wie jak odpowiednio przechowywać warzywa i owoce. Najchętniej wszystko by wkładały do
  • Odpowiedz
Tak samo inżynier z doświadczeniem nie potrzebuje dokładnych planów, wystarczy odręcznie naszkicować i podpisać: tu schody, tam ścianka, pomiędzy jakieś okna, z boku szyb wentylacyjny, wyrównać tynkiem do smaku( ͡° ͜ʖ ͡°)


@taki_sobie_mirek:

Teraz pytanie... czy inzynier budownictwa ma równie zmienny surowiec produkcyjny jak kucharz ;) i czy jak coś to może coś przezbroić pieprzem lub czosnkiem dla bezpieczeństwa?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@OCIEBATON, no jak ktoś nie potrafi gotować i nie ma wyczucia albo chce zrobić obiad byleby coś było, to takie coś może imponować. Dla innych gotowanie to eksperymenty z przyprawami, proporcjami i mieszaniem produktów. Oczywiście musi to sprawiać przyjemność. ;)
  • Odpowiedz
@KakaowyTaboret: Co do zmienności surowca - myślę, że jest podobnie. Ziemniaki czy śmietana różnią się i rodzajem i jakością, nie wszystko do wszystkiego się nada. Mięso drugiej i trzeciej świeżości jak najbardziej można uzbroić przyprawami( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pewnie, że skutki w budownictwie mogą być dużo gorsze niż niestrawność, ale jeśli z przepisu kulinarnego zawsze ma wyjść to samo i trzymać jakość, musi być precyzyjny.
  • Odpowiedz