Wpis z mikrobloga

Panowie, mam problem, a mianowicie chce kupić sobie monitor do mojego kochanego laptopa Acera Predatora Helios 300. Nijak nie wiem jaki wybrać. Monitor będzie służył do pracy, ale także do gier - mmorpg, moba, karcianki. Budżet to +/- 1000 zł i teraz dużo problemów, czy full hd max do 24 cali, czy 27 też jakoś wygląda w praktyce, wejście mam na hdmi, ale też na usb typu c - widziałem przejściówki na display porta, ale nie wiem czy to się opłaca i czy będzie jakaś różnica. Matryca? Też nie mam bladego pojęcia, która byłaby oki. Pomóżcie świeżakowi, proszę ^^

#monitor #laptopy #komputery #pc #gaming #pcmasterrace
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wojtix96: miałem zakrzywioną VA, co prawda o wiele większą i WQHD, ale sprawdzała się super.
Dalej operuję na zakrzywionym monitorze i IMO super sprawa.

Ale nie ten model. Wszystki 24" zakrzywione monitory mają tą samą matrycę ale tutaj dopłacasz bo MSI.

To jest najbardziej budżetowy zakup w 144Hz i
  • Odpowiedz
@wojtix96: będę uczciwy i napiszę że kiedyś pracowałem w Acer więc mam skrzywienie lekkie do tej marki ale tutaj ed242 to jest hajs/wydajności najlepszy zakup
  • Odpowiedz
Dziękuję bardzo za pomoc @neptol. A jeszcze pytanie odnośnie podłączenia, czy bawić się w przejściówki na display porta, czy podłączenie po hdmi jest wystarczające?
  • Odpowiedz
@wojtix96: nie ma takiej potrzeby, Full HD 144Hz chodzą bardzo dobrze nawet na HDMI 1.4a, niczego poniżej tego standardu na rynku i tak już nie ma więc powinno być dobrze

pamiętaj żeby po zakupie odpalić w ustawieniach 144Hz bo to się nie dzieje z automatu!
  • Odpowiedz
@neptol: Z tą synchronizacją obrazu masz na myśli FreeSync? Ponoć karty Nvidii nie obsługują tej technologii, opracowali swoją własną G-Sync i działa ona wyłącznie na modelach wyposażonych w wyjście display port.

@wojtix96: jeśli koniecznie zależy ci na trochę większej rozdzielczości to mógłbyś rozważyć ekran UWHD, ilość pikseli w pionie jest taka sama co w HD, za to dodatkowo zyskujesz więcej powierzchni po bokach. Świetny patent do oglądania filmów
  • Odpowiedz
@bscoop: od stycznia zeszłego roku karty Nvidia obsługują już FreeSync co było wielkim zaskoczeniem bo brzmi jak strzał w kolano ale zdecydowanie się to opłacało

nie wiedziałem wcześniej tej 29" od LG, wygląda naprawdę przyzwoicie ale cena mnie lekko zniechęca bo za tylko można mieć 27" WQHD (raczej TN w tej cenie bo IPS to jeszcze pewnie z 200zł trzeba dołożyć)

super wybór jeśli z 1050Ti chce się wycisnąć 100%
  • Odpowiedz
@neptol: Firma to nie LG, ale też mają centralę w Korei. Sam się na to naciąłem.

Ja posiadam zakrzywionego Samsunga w 29" z identyczną rozdziałką, ale tragedii nie ma, nawet jeśli siedzisz 50cm od niego. Pikseloza to by kłuła przy 32"UWHD. Pod mój monitor podpinam laptopa Asusa z GTX-em 1060 na pokładzie, tytuły z otwartym światem pokroju GTAV nie schodzą poniżej 55fps na na najwyższych ustawieniach.
  • Odpowiedz
@bscoop: z firmami krzak jest ten problem że jakościowo matryca pewnie nie będzie jakoś bardzo odstawać od konkurencji ale zapomnij o jakikolwiek serwisie więc w tej cenie na pewno bym odradzał

a Twój setupik idealny do eko gamingu, pozdro z fartem
  • Odpowiedz