Wpis z mikrobloga

Garść piwowarskich przemyśleń poczatkującego piwowara. Piszę je by inni, bardziej doświadczeni mogli je skomentować podnosząc tym jakość mojego piwowarstwa. Moja ostatnia (3 warka nie z ekstraktu) to była Equinox IPA. Wykonałem prawie wszystko zgodnie z przepisem oprócz za wysokiej temperatury fermentacji ORAZ (i to jest główny temat mojego przemyślenia) podczas gotowania brzeczki dodałem chmiele zgodnie z przepisem a następnie zacząłem chłodzic moją brzeczke, niestety nie mam chłodnicy zanurzeniowej wiec chłodziłem w wannie robiąc tak zwana zimna kąpiel emaliowego gara - wiadomo ten sposób jest dużo wolniejszy a zatem brzeczka miała dużo dłużej kontakt z chmielem który podczas procesu chłodzenia ciągle tam był. Po schłodzeniu do jakiś 23c zrobiłem wirek i zlałem z nad osadu (chmielin) do fermentora.

Piwo wyszło turbogorzkie, dla mnie było całkowicie niepijalne. Po prostu oprócz gorzkosci nic wiecej nie było czuć. Czy możliwe, że nieświadomie nachmieliłem piwo za mocno przez za długie chłodzenie a zatem za długi kontakt chmielin z brzeczką?

Drożdże us-05

Składniki:

Słód Pale Ale 4,3kg
Słód Pszeniczny 0,6kg
Słód karmelowy 0,2kg
Chmiel Ekuanot 175g

osiągnałem jakieś 18l brzeczki o ekstrakcie 13,5 BLG (nie wiem czemu tak mało, gdzie popełniłem błąd ?)

#piwowarstwo
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@srutownik: https://brewness.com/ Tutaj mozesz sobie układać przepis i dostaniesz parametry piwa. Wg tego powinieneś mieć ok 14BLG więc to co uzyskałeś jest ok. Natomiast uzycie 175g dosyć wysoko goryczkowego Equinoxa to przesada i kalkulator pokazuje ponad 250 IBU xD
  • Odpowiedz
@srutownik: No cóż, słuszne masz przemyślenia.
Ja zwykle na goryczkę daję ~50g chmielu, potem coś na smak, następnie aromat i chłodnica.
U Ciebie przy tak długim chłodzeniu prawie wszystko poszło na goryczkę w dodatku z chmielu o dużej zawartości alfakwasów.
Mogłeś dać temu piwu trochę czasu, bo w domowych bez utrwalaczy szybko goryczka zanika. Czuję to w swoich AIPAch.
  • Odpowiedz
@srutownik: 175 g chmielu??? Wrzuć to sobie w kalkulator, przy tym piwie wystarczyłoby 30 g Equinoxa do sporej goryczki (jeszcze pytanie jak się zaciera). Nawet jeśli wrzuciłbyś pozostałe 145 g na ostatnią minutę gotowania, to by wyszło bardzo gorzkie piwo, nie mówiąc już o możliwości przejścia konkretnych aromatów i smaków trawiastych przy tej ilości zieleniny.
Sam na początku chłodziłem gar w wannie i nigdy mi nie wyszło przechmielone piwo. Alfakwasy
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@srutownik: słaba wydajność może wynikać z tego że za mało mieszałeś zacier i były grudki słodu. Ja przy 5kg spokojnie osiągam min 23l i blg 12-13.

Musisz kupić/zrobic chłodnicę. Jeśli zamierzasz chłodzić w wannie to po skończeniu gotowania zlewasz i fermentor do wanny.
  • Odpowiedz
@srutownik: co do zbyt dużej ilości chmielu na goryczkę już dostałeś wystarczająco odpowiedzi, ale jeszcze w kwestii twojego pytania o chłodzenie to izomeryzacja alfa kwasów odbywa się w temperaturze 80-100C, więc kiedy temperatura brzeczki spadła poniżej tej temperatury to teoretycznie chmiel przestał oddawać gorycz.

IMHO chłodnica to bardzo przydatna sprawa, sam dopiero zaczynam (2 warki ze słodów, jeszcze fermentują), ale zejście to temperatury poniżej 30C zajmuje kilkanaście minut.
  • Odpowiedz
słaba wydajność może wynikać z tego że za mało mieszałeś zacier i były grudki słodu

@jmyung: trochę nie rozumiem zależności, mógłbyś rozwinąć? Pytam bo obecnie mam ten sam problem co OP, a nawet gorzej, bo z ostatniej warki surowców na 20l, wyszło mi ok. 17 litrów brzeczki nastawnej, mimo, że brzeczki warzelnej miałem 22-23 litry. Chmieliny to strata max 1-1.5l bo zmieściły mi się w dwóch kuflach ok. 60-70Cl
  • Odpowiedz
@vinmcqueen: Trzeba zwrócić też uwagę w momencie wsypywania słodów do gorącej wody. Ja zawsze wsypuję na raty tzn kilogram slodu i mieszkam, kolejny kilogram i mieszam. Chodzi mi o to że przy wsypaniu większej ilości słodu na hurra, słód się zbija w grudy. Trzeba je rozbić.
Dodatkowo mieszając cały czas zacier wypłukujesz cukry ze słodu. W metodzie na lenia aż tyle cukrów nie wypłuczesz.
  • Odpowiedz
@bomba4: przyznaję, w drugiej warce wyszło większe niż zakładane chociaż już przy rozpoczęciu gotowania było na poziomie docelowego BLG a robiłem wszystko zgodnie instrukcją. Miałem mieć ok. 22l brzeczki słodkiej, 40min gotowania, i skończyć na 20l / 14 BLG. Skończyło się na ok. 17l / 16 BLG (plus wspomniane max 1.5l straty w chmielinach), co mnie mocno zaskoczyło, nie ukrywam, że wygląda na błąd pomiaru na którymś z etapów, ale
  • Odpowiedz
@bomba4: Tak, dokładnie.
@vinmcqueen: Ja mam mieszadło z silnikiem i miesza przez cały czas podczas zacierania. Polecam stanie nad garem i mieszanie co kilka minut. Zwiększa całkiem sporo wydajność.
  • Odpowiedz
@jmyung: ło Panie, to już wyższa szkoła jazdy :)
A jak już jesteśmy w temacie to takie pytanie mam jeszcze - bardzo Ci spada temperatura wody (a później zacieru) kiedy dosypujesz na raty/mieszasz? Pytam bo miałem jakiś problem z pomiarem i mam wrażenie, że jak skończyłem sypanie słodu to miałem zjazd temperatury rzędu 8-10 stopni, zamiast tych książkowych 2-3 (startowałem z ok. 66C, tak aby mieć temperaturę 62-64) i musiałem
  • Odpowiedz
@vinmcqueen: też średnio o 10C. Brewness mi często pokazuję żeby wodę podgrzać do 70-72C (jeśli planuję zacieranie w 64C). Generalnie możesz przyjąć że 1kg słodu obniży temp o 1.5C, ja tak zakładam.

W trakcie jak warzyłem na gazie, to miałem najmniejszy palnik odpalony na minimum + włączone mieszadło i temperatura praktycznie się nie zmieniała. Przy wyłączonym palniku to spada co kilkanaście minut o 1C.
  • Odpowiedz
@jmyung: robiłem gęsty zacier (5kg słodu na 12,5l wody) więc 5x1.5 to 7.5 więc by się nawet zgadzało, przy czym ja jednak nie trzymam włączonego ognia tylko co kilkanaście minut zaglądam, mieszam i dogrzewam.

Dzięki za konsultację ;-)
  • Odpowiedz
@jmyung: tak chyba będę robił, widziałem tu gdzieś pod tagiem, że jeden mireczek wrzucał kilka przepisów z Browamatora które robił i widzę, że wszystkie IPA w ich przepisach to 2-2.5l na 1kg słodu. Pale Ale które robiłem też z ich przepisu miało już stosunek bodaj 3.25l na 1kg, czyli bardziej "książkowy". Obawiałem się problemów z filtracją tak gęstego zacieru ale o dziwo "sraczwężyk" poradził sobie bardzo dobrze, żadnych problemów nie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@vinmcqueen: ja od kiedy warze na nowym sprzęcie mam 4l na kg i nie zauważyłem spadku wydajności czy coś. Jedynie przy mocnych piwach lepiej zrobić gesty zacier np. 2.5l na kg.
  • Odpowiedz