Aktywne Wpisy
sztefen_muller +375
#motoryzacja #samochody #mercedes #nostalgia
Wiem, że zabrzmię teraz jak typowy Janusz-Nosacz po 60tce z brzuchem, ale kurła kiedyś to było.
Wszystko czytelne, na swoim miejscu, po paru tygodniach przyzwyczajenia mogę zmieniać temperaturę klimy albo włączyć podgrzewanieć fotela bez odrywania wzroku od drogi i bez wchodzenia w 3 poziom podmenu... I komu to przeszkadzało? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Wiem, że zabrzmię teraz jak typowy Janusz-Nosacz po 60tce z brzuchem, ale kurła kiedyś to było.
Wszystko czytelne, na swoim miejscu, po paru tygodniach przyzwyczajenia mogę zmieniać temperaturę klimy albo włączyć podgrzewanieć fotela bez odrywania wzroku od drogi i bez wchodzenia w 3 poziom podmenu... I komu to przeszkadzało? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Chce jechać z koleżankami na babskie wakacje za granice z dziewczynami na kilka dni, a niebieskiemu sie to nie podoba..
Że niby co, że będę go zdradzać? - tak, dokładnie o to nam chodzi... wszystkie jedziemy tam żeby przez 5 dni mieć nieprzerwane orgie z kim popadnie...
Weźcie coś doradźcie bo nie wiem już co robić.
#logikaniebieskichpaskow #zwiazki
Że niby co, że będę go zdradzać? - tak, dokładnie o to nam chodzi... wszystkie jedziemy tam żeby przez 5 dni mieć nieprzerwane orgie z kim popadnie...
Weźcie coś doradźcie bo nie wiem już co robić.
#logikaniebieskichpaskow #zwiazki
Piwo wyszło turbogorzkie, dla mnie było całkowicie niepijalne. Po prostu oprócz gorzkosci nic wiecej nie było czuć. Czy możliwe, że nieświadomie nachmieliłem piwo za mocno przez za długie chłodzenie a zatem za długi kontakt chmielin z brzeczką?
Drożdże us-05
Składniki:
Słód Pale Ale 4,3kg
Słód Pszeniczny 0,6kg
Słód karmelowy 0,2kg
Chmiel Ekuanot 175g
osiągnałem jakieś 18l brzeczki o ekstrakcie 13,5 BLG (nie wiem czemu tak mało, gdzie popełniłem błąd ?)
#piwowarstwo
Komentarz usunięty przez autora
Ja zwykle na goryczkę daję ~50g chmielu, potem coś na smak, następnie aromat i chłodnica.
U Ciebie przy tak długim chłodzeniu prawie wszystko poszło na goryczkę w dodatku z chmielu o dużej zawartości alfakwasów.
Mogłeś dać temu piwu trochę czasu, bo w domowych bez utrwalaczy szybko goryczka zanika. Czuję to w swoich AIPAch.
Sam na początku chłodziłem gar w wannie i nigdy mi nie wyszło przechmielone piwo. Alfakwasy
Musisz kupić/zrobic chłodnicę. Jeśli zamierzasz chłodzić w wannie to po skończeniu gotowania zlewasz i fermentor do wanny.
IMHO chłodnica to bardzo przydatna sprawa, sam dopiero zaczynam (2 warki ze słodów, jeszcze fermentują), ale zejście to temperatury poniżej 30C zajmuje kilkanaście minut.
@jmyung: trochę nie rozumiem zależności, mógłbyś rozwinąć? Pytam bo obecnie mam ten sam problem co OP, a nawet gorzej, bo z ostatniej warki surowców na 20l, wyszło mi ok. 17 litrów brzeczki nastawnej, mimo, że brzeczki warzelnej miałem 22-23 litry. Chmieliny to strata max 1-1.5l bo zmieściły mi się w dwóch kuflach ok. 60-70Cl
Dodatkowo mieszając cały czas zacier wypłukujesz cukry ze słodu. W metodzie na lenia aż tyle cukrów nie wypłuczesz.
@vinmcqueen: Ja mam mieszadło z silnikiem i miesza przez cały czas podczas zacierania. Polecam stanie nad garem i mieszanie co kilka minut. Zwiększa całkiem sporo wydajność.
A jak już jesteśmy w temacie to takie pytanie mam jeszcze - bardzo Ci spada temperatura wody (a później zacieru) kiedy dosypujesz na raty/mieszasz? Pytam bo miałem jakiś problem z pomiarem i mam wrażenie, że jak skończyłem sypanie słodu to miałem zjazd temperatury rzędu 8-10 stopni, zamiast tych książkowych 2-3 (startowałem z ok. 66C, tak aby mieć temperaturę 62-64) i musiałem
W trakcie jak warzyłem na gazie, to miałem najmniejszy palnik odpalony na minimum + włączone mieszadło i temperatura praktycznie się nie zmieniała. Przy wyłączonym palniku to spada co kilkanaście minut o 1C.
Dzięki za konsultację ;-)