Wpis z mikrobloga

добры вечар

Planuje pobawić się wiertarką i połączyć mój komputer (rx 580) z telewizorem (55Q70R). Jak już jednak ten kabel puszczę przez ścianę to chciałbym by był jak najlepszy (w przypadku np. upgradu komputera gdy będę grał w four k) - wiadomo, że nie puszczę hdmi 2.1 bo nie kupuje innego telewizora jeszcze przez kilka lat. Zależy mi na: pełnym 4K 60 fps HDR, 120hz w przypadku 1080p/1440p,chroma 4:4:4, freesync przez HDMI (które mój TV obsługuje). No i żeby input lag był dobry ale z tym pewnie nię będzie problemów.

Od komputera do telewizora mam ~5 metrów, teoretycznie ten 5m kabel powinien wystarczyć ale tak "na styk" Może nawet braknie. Dlatego też pewniejsze wydaje mi się 7,5m. Czytałem jednak, że im dłuższy kabel tym większe problemy z funkcjami na których mi zależy i które wypisałem wyżej.
Znalazłem taki kabel: LINK DO KABLA
Czy ten kabel jest ok?Rozpiętość cenowa kabli trochę przytłacza a ja zbyt zamożny nie jestem. Do tego zastanawiam się czy warto dopłacać do 2.0b. Z tego co mi wiadomo literka b dodaje jedynie HLG HDR a to w moim przypadku jest zbędne?

#pytanie #pytaniedoeksperta #telewizory #technologia #komputery #nieumiemwtagi #hdr #uhdtv #hdmi
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@shadowsniper: Telewizor jest połączony już z komputerem kablem sieciowym (przez router), ale robiłem to to kilka miesięcy temu na szybko żeby połączyć router z komputerem, nie miałem jeszcze telewizora. Chromecast 4k rozumiem działa jak streaming? Próbowałem np. aplikacji Steam Link w moim telewizorze i prawdę mówiąc nie byłem zadowolony.
  • Odpowiedz
@WypiorePosprzatamNaprawie: to Wykorzystaj przejściówkę pomiędzy kablem a HDMI są dostępne za parę grosze na Allegro ja powiem w ten sposób używam Chromecast i odzwierciedlam ekran na telewizorze niektóre telewizory mają tą funkcję ale nie wiem jak jest z szybkością reakcji. Na Chromecast nie mam tego problemu. Jeśli potrzebujesz do gier to trudno jest mi się wypowiedzieć ponieważ po prostu nie mam doświadczenia ale filmy odtwarza bardzo dobrze
  • Odpowiedz