Aktywne Wpisy
Viado +20
Aż mnie skręca kiedy o tym myślę - po 35 latach rządów lewactwa w końcu wykształciła nam się wolnościowa partia - konfederacja. I co? I nic - POPIS dalej ma 90% poparcia. Minęło 6 miesięcy od wyborów - dalej to samo a tymczasem mogliśmy już mieć:
- Likwidację ZUS
- Likwidację PIT i wprowadzenie prostego podatku obrotowego
- Likwidację socjału dla ukraińców (i polaków oraz innych narodowości - jak chcesz hajs -
- Likwidację ZUS
- Likwidację PIT i wprowadzenie prostego podatku obrotowego
- Likwidację socjału dla ukraińców (i polaków oraz innych narodowości - jak chcesz hajs -
kornel-mir +196
#alkoholizm #depresja #bezdomnosc Muszę się pochwalić ,że prawdopodobnie już jutro przestanę być osobą bezdomna ,po ponad dwóch latach tułaczki i udręki (o ile znowu nie wykręca mnie na hajs). W dodatku mija 58 dzień bez alko i dragów, a jeśli jutro wypali ,mieszkanie ,odstawie z czasem antydepresanty. Masakra jakie emocje ,wiem ,że mam nockę z głowy ,ale dość przyjemna ta burza neuronów. Trzymajcie za mnie kciuki Mireczki( ͡° ͜ʖ ͡
jak wygląda sytuacja używania tego języka poza pisaniem aplikacji dla iOS i OSX? czy są jakieś duże, znane projekty pisane w Swifcie np. multiplatofrm, może coś na backendzie? może jakaś firma się migrowała z innego języka na Swiftwa (ale nie do pisania aplikacji desktopowej / na telefon)?
ciekaw jestem jak to wygląda bo sam język jest dość ciekawy (syntaktycznie) a jest językiem systemowym, jest open source, support na Linuksa jest dość dobry (z tego co czytałem) a na Windows ma być ulepszony w najbliższym czasie.
ja mam wrażenie że jest to język bardzo niszowy i używany praktycznie tylko do pisania aplikacji na systemy Apple. ktoś może naświetlić jak wygląda sytuacja tego języka?
dziwi mnie nieco dlaczego ten język jest tak niepopularny nawet w porównaniu do Rusta, na który jednak jest coraz większy hype i ma bardzo silną społeczność a i projektów w nim jest dość sporo (choć tutaj są narzekania że Rust to głownie blockchain).
Swift pojawił się rok przed Rustem. Składnia chyba prostsza (i bardzo naturalna dla osób ze środowiska Javy/C#).
Akurat miałem przyjemność pracować z tą technologią,
róznica pomiędzy Swiftem a Rustem jest
mozna go uzywac do skryptow takze, ma calkiem sympatyczna spolecznosc i mocne plecy w postaci apple.
ale historia jest inna niz z rustem, ten zostal stworzony w innym celu niz swift. swift mial w koncu obnizyc poprzeczne i zachecic do wejscia na platfrome apple, a
we wroclawiu nigdy nie bylo meetupu o swifcie per se, zawsze odnosil sie do iosa/osx, czasem ktos wystepowal z innymi tematami, typu backend(nawet 1 talk byl o
ale jak wyglądały te meetupy to nie powiem, bo nigdy nie byłem ;) dopiero jak się dowiedziałem że Apple go otworzyło to coś więcej poczytałem i się zainteresowałem. jednak na razie nie zamierzam bardzie się interesować, bo nie widzę tutaj nakładu pracy na to by stworzyć z
nie dziwie sie skad sie to bierze - znam ludzi ktorzy po paru latach klepania tych sraczek w javie 6, erpow i innych potworkach w .necie przerzucaja sie na prologi, elixiry i haskelle zeby odetchnac. ale to sa wrodzone nerdy wrzucone w wir polskich enterpajsow, ja jestem tylko skromnym rzemieslnikiem ktory wejdzie do kanalu jesli trzeba ᶘᵒᴥᵒ
dla
na tym polega enterprise troche - przewidywalnosc, schematy i duze organizacje. nie ma tu miejsca na rumakowanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
tez bym pewnie zgnil w takim otoczeniu, ja wole swoja funkcje wolnego strzelca.
nie tak znowu dawno temu pracowałem dla wielkiego enterpise (250k pracowników na świecie - we wszystkich strefac czasowych). robiliśmy rozwój ogromnej aplikacji, nad którą siedziało wiele zespołów w różnych krajach (w .net). mergowanie zmian
a o tamtym koszmarze to wolę zapomnieć bo do dzisiaj odbija mi się to czkawką. niestety