Aktywne Wpisy
![TakiSeLogin](https://wykop.pl/cdn/c0834752/fbcf2fd9f5403075093e103cce1dd83e21801b56da9f297ba116ee204a620ffd,q60.png)
TakiSeLogin +1264
![TakiSeLogin - #wtf #trzecieoko #bron
Wszyscy naebani?](https://wykop.pl/cdn/c3201142/4fccd7ba82b0796ff2313afc23d22ba38d62b071f2d704383be8adef7610c0ea,w150h100.jpg?author=TakiSeLogin&auth=581509a227d5653a51277eea910d3916)
![Alzena](https://wykop.pl/cdn/c0834752/c559f891eb6283eb7b9b3d7e22e192b9066b066f73357287273f5b3e37c4ec0f,q60.jpg)
Alzena +10
Nie jestem feministką, nie jestem za równouprawnieniem. Jestem za tradycyjnym podziałem ról. Mam rodzić dzieci, zajmować się domem, gotować, sprzątać, opiekować się dziećmi, zaspakajać seksualnie męża a mąż ma zarabiać na utrzymanie całej rodziny na dobrym poziomie. To co, który z panów chętny? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#zwiazki #rozowepaski #niebieskiepaski
#zwiazki #rozowepaski #niebieskiepaski
jak wygląda sytuacja używania tego języka poza pisaniem aplikacji dla iOS i OSX? czy są jakieś duże, znane projekty pisane w Swifcie np. multiplatofrm, może coś na backendzie? może jakaś firma się migrowała z innego języka na Swiftwa (ale nie do pisania aplikacji desktopowej / na telefon)?
ciekaw jestem jak to wygląda bo sam język jest dość ciekawy (syntaktycznie) a jest językiem systemowym, jest open source, support na Linuksa jest dość dobry (z tego co czytałem) a na Windows ma być ulepszony w najbliższym czasie.
ja mam wrażenie że jest to język bardzo niszowy i używany praktycznie tylko do pisania aplikacji na systemy Apple. ktoś może naświetlić jak wygląda sytuacja tego języka?
dziwi mnie nieco dlaczego ten język jest tak niepopularny nawet w porównaniu do Rusta, na który jednak jest coraz większy hype i ma bardzo silną społeczność a i projektów w nim jest dość sporo (choć tutaj są narzekania że Rust to głownie blockchain).
Swift pojawił się rok przed Rustem. Składnia chyba prostsza (i bardzo naturalna dla osób ze środowiska
Akurat miałem przyjemność pracować z tą
róznica pomiędzy Swiftem a Rustem jest
mozna go uzywac do skryptow takze, ma calkiem sympatyczna spolecznosc i mocne plecy w postaci apple.
ale historia jest inna niz z rustem, ten zostal stworzony w innym celu niz swift. swift mial w koncu obnizyc poprzeczne i zachecic do wejscia na platfrome apple, a open
we wroclawiu nigdy nie bylo meetupu o swifcie per se, zawsze odnosil sie do iosa/osx, czasem ktos wystepowal z innymi tematami, typu backend(nawet 1 talk byl
ale jak wyglądały te meetupy to nie powiem, bo nigdy nie byłem ;) dopiero jak się dowiedziałem że Apple go otworzyło to coś więcej poczytałem i się zainteresowałem. jednak na razie nie zamierzam bardzie się interesować, bo nie widzę tutaj nakładu pracy na to by stworzyć
nie dziwie sie skad sie to bierze - znam ludzi ktorzy po paru latach klepania tych sraczek w javie 6, erpow i innych potworkach w .necie przerzucaja sie na prologi, elixiry i haskelle zeby odetchnac. ale to sa wrodzone nerdy wrzucone w wir polskich enterpajsow, ja jestem tylko skromnym rzemieslnikiem ktory wejdzie do kanalu jesli trzeba ᶘᵒᴥ
na tym polega enterprise troche - przewidywalnosc, schematy i duze organizacje. nie ma tu miejsca na rumakowanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
tez bym pewnie zgnil w takim otoczeniu, ja wole swoja funkcje wolnego strzelca.
nie tak znowu dawno temu pracowałem dla wielkiego enterpise (250k pracowników na świecie - we wszystkich strefac czasowych). robiliśmy rozwój ogromnej aplikacji, nad którą siedziało wiele zespołów w różnych krajach (w .net). mergowanie
a o tamtym koszmarze to wolę zapomnieć bo do dzisiaj odbija mi się to czkawką. niestety