Wpis z mikrobloga

Dzieeeń dobry Mirko!
A bakłażana mogłabym ostatnio jeść na zmianę że szparagami :D

Roladki z bakłażana z dojrzewającą szynką

1 bakłażan
200g passaty pomidorowej
50g oliwy
40g parmezanu
60g mozzarelli tartej
50g szynki dojrzewającej
50g cebuli
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz, świeża bazylia

Bakłażana pokroić w plastry wzdłuż (mniej niż 1cm grubości) oprószyć solą i odstawić na pół godziny (zazwyczaj tego nie robię, ale tu podobno jest to istotne dla finalnej konsystencji roladek).
Posiekać cebulę i czosnek, zeszklić razem na 10g oliwy, dodać passatę pomidorową i zredukować sos. Doprawić solą, pieprzem i świeżą bazylią.
Odrobiną sosu wysmarować naczynie do zapiekania (u mnie dwa o średnicy ok 10cm).
Plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym i usmażyć na 40g oliwy*.
Przełożyć na deskę i formować roladki: każdy plaster bakłażana posmarować odrobiną sosu, ułożyć 1/2 plastra szynki i posypać mieszanką serów, zwinąć.
Układać pionowo i posypać resztką sera (albo dosypać więcej :D).
Zapiekać w 180°C przez 20 minut pod przykryciem i ok 10 bez, żeby wierzch się zrumienił.

MAKRO:1034kcal 51B 81T 22W

* bakłażan ofc jest w stanie wchłonąć jej o wiele więcej

Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
c.....i - Dzieeeń dobry Mirko!
 A bakłażana mogłabym ostatnio jeść na zmianę że szpar...

źródło: comment_1589786546W6ifU4LLzRghsSYrWL8aUa.jpg

Pobierz
  • 4
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@chixi: ojjj, tak, bakłażana też by mogła jeść na okrągło. I moim zdaniem dużo lepiej się sprawdza właśnie w formie plastrów czy innych małych kawałków, niż np. uparowany w całości farszem. Ten pomysł super, właśnie szukałam inspiracji na najbliższe dni.