Aktywne Wpisy

Krafcuu +81
Cześć,
Mam zamiar kupić piekarnik. Kwota którą posiadam to 2500 zł. Używał go będę do podstawowych czynności. Czasem jakiś placek. Czasami jakiś kurczak itp. Oczywiście chciałbym najlepsza jakość za najniższą cenę he he. Nie potrzebuje jajkach super funkcji typu samooczyszczenie. Jak najbardziej energooszczędny. #piekarnik #pytanie #porada #zakupy #mediaexpert
Mam zamiar kupić piekarnik. Kwota którą posiadam to 2500 zł. Używał go będę do podstawowych czynności. Czasem jakiś placek. Czasami jakiś kurczak itp. Oczywiście chciałbym najlepsza jakość za najniższą cenę he he. Nie potrzebuje jajkach super funkcji typu samooczyszczenie. Jak najbardziej energooszczędny. #piekarnik #pytanie #porada #zakupy #mediaexpert

daeun +148
Nie ma lepszej reklamy dla elektromobilności jak samochód elektryczny, który pali sie tuż obok drzwi wejsciowych do salonu sprzedaży. The future is now, old man xDD
#bekazlewactwa #motoryzacja #samochody #heheszki #mercedes
#bekazlewactwa #motoryzacja #samochody #heheszki #mercedes

szukam speca od Arduino, który udzieliłby mi kilku porad.
Jestem zaangażowany w prace projektowo/konstrukcyjne prototypu silnika Stirlinga. Silnik ten docelowo miałby konwertować ciepło (o małym potencjale energetycznym - np.: 300C) w prace mechaniczna, a ta z kolei ma być bezpośrednio przetwarzana na prąd elektryczny.
Jestem w posiadaniu silnika Stirlinga, który pracuje na wyższych temperaturach (600C). Aby zasilić silnik, zbudowałem małą komorę spalania, gdzie ciepło ze spalania gazu ziemnego wykorzystywane jest do zasilania silnika. Na tym etapie prac pojawiła się potrzeba opomiarowania całego stanowiska badawczego. W mojej wizji, projekt systemu pomiarowego można by podzielić na dwie części:
1) Pomiary termodynamiczne w komorze spalania - ta część wydaje się prosta. Potrzebuje monitorować temperaturę spalin (w zakresie 100 - 1000C) oraz ich wydatek objętościowy. W kwestii temperatury znalazłem termoparę (typ K) pracującą w interesującym mnie zakresie temperatur (tutaj moze sie pojawić problem z odpowiednim napięciem pracy). Jeśli chodzi o wydatek objętościowy, to sprawa się komplikuje. Takiego pomiaru można dokonać wyznaczając profil prędkości spalin. Prędkość można by zmierzyć przy użyciu sondy Prandtla, która daje sygnał w postaci różnicy ciśnień na króćcach. Fakt ten wymusza (tak mi sie bynajmniej wydaje) konieczność zastosowania pewnego rodzaju konwerterów. Czy ktoś z szanownych wykopowiczów zna alternatywny sposób dokonania tego typu pomiarów? Ewentualnie, czy mogłby mi ktoś udzieli porady, czy stosowanie Arduino do systemów "ala" PLC to dobry pomysł? (dodam, ze jestem początkowym elektronikiem, a Arduino wybrałem gdyż wydaje się "możliwe" do przyswojenia)
2) Pomiary w silniku Stirlinga - tutaj bajka jest zupełnie inna. W typowym silniku Stirlinga można wydzielić kilka charakterystycznych miejsc, jak np. nagrzewnica, chłodnica i regenerator. Chciałbym badać pracę silnika poprzez analizę sygnałów z tychże charakterystycznych obszarów. W tym celu chciałbym monitorować i zbierać dane o takich wielkościach fizycznych jak temperatura i ciśnienie gazu roboczego. Wspomnę, iż temperatura pracy silnika będzie oscylować w zakresie 20-600 stopni Celcjusza. Obawiam się jednak innego problemu związanego z częstotliwością pracy silnika (20-60Hz). Co nasuwa pytanie.. jaką maksymalną częstotliwość dokonywania pomiarów można uzyskać z układami Arduino. Drugi problem to czujniki ciśnienia - czy wie ktoś może czy istnieją rozwiązania dot. pomiaru ciśnienia (na bazie Arduino) w zakresie kilka do kilkudziesięciu bar?
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc i sugestie.
#arduino #pomoc
2. Zależy co dokładnie chcesz mierzyć, sygnał analogowy, cyfrowy, itp. W arduino jest atmega taktowana 16MHz, musisz zobacz w datasheet ile taktów procesora zajmie odczytanie wartości i ewentualne przetworzenie jej. Jeśli będziesz musiało to być wykonywane szybko to możesz to napisać w asemblerze.
do roznicy ciśnień czujnik róznocowy od freesale (mpx7000 chyba)
predkosc bedzie wystarczajaca 20-60hz arduino lekko weźmie
Jak coś to pisz pw :)
@zachwiej: dzieki wielkie, zaraz sie przyjze temu czujnikowi. Chce kupic ktorys z ukladow Arduino i sie troche pobawic w celach edukacyjnych. Czy sugerowalbys ktorys konkretny moduł arduino do takich zastosowan?
@Analityk: Dzieki za sugestie. Jesli chodzi o rurki Prandtla, to tez sa takie pracujace w b. wysokich temperaturach (chyba wykonuja je z ceramiki). Jesli chodzi o dokladnosci pomiarow to tylko w silniku wymagal bede duzej dokladnosci. Jednak pomiary w komorze potrzebuje tylko szacunkowo. Chce
btw: silnik stirlinga pracuje pomiedzy trzema roznicami temperatur. (wymiennik ciepla zimny, goracy i temp. gazu w silniku pomiedzy tym co gwarantuja dwa wymienniki). Dlatego praktyczna sprawnosc bedzie mizerna.