Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do mojego poprzedniego wpisu:
https://www.wykop.pl/wpis/49425139/od-niedawna-mam-problemy-z-wyskakujacym-komunikate/174951433/

Prawdopodobnie będę musiał kupić nowy dysk - pro forma załączam screeny z testów, gdyby ktoś się chciał jeszcze wypowiedzieć czy obecny dysk jeszcze trochę podziała, ale wszystko wskazuje na to, że ryzyko awarii, mimo małego przebiegu, jest duże.

Doradźcie proszę jaki dysk, bo mam duży dylemat. Z jednej strony 1TB mi wystarczy i szukam jakiegoś HDD, ale po doświadczeniach NIE SEAGATE, taki będzie ok?

https://allegro.pl/oferta/wydajny-dysk-hdd-toshiba-p300-1tb-sata-iii-9128846275

Z drugiej strony kusi mnie kupno w końcu tego SSD, bo wszyscy tak doradzają, że wszystko sprawniej działa, małoawaryjny, dobry do użytku domowego itd., jednak ceny nadal są wysokie - za 500GB wychodzi 385zł, gdzie za 200zł mniej mam 1TB HDD, a na dodatek podobno, gdy SSD będzie zapełniony w 90% lub więcej to wcale tak szybko chodził nie będzie (planuję wykorzystywać około 350-400GB, ale nie wiadomo co będzie w przyszłości). Taki byłby ok?

https://allegro.pl/oferta/dysk-ssd-samsung-860-evo-sata-iii-500-gb-7442302523

Doradźcie proszę, bo już sam nie wiem, teraz nie mam głowy do czytania setek stron opinii i testów, a wygląda na to, że obecny dysk niedługo padnie, więc coś trzeba kupić.

Wołam: @Odczuwam_Dysonans @Patromi @Fuhrer-chan

#it #komputery #windows10 #programowanie #pc #informatyka #hdd #ssd
lunar4 - W nawiązaniu do mojego poprzedniego wpisu:
https://www.wykop.pl/wpis/494251...

źródło: comment_15896416897KpwWAtRdE0BlQmtffzADD.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CeZiK_: Te dwa dyski masz podpięte jednocześnie czy HDD podłączasz tylko gdy czegoś potrzebujesz? Bardzo cenię sobie ciszę pracy, a dwa pracujące dyski to chyba będzie jednak słychać (gdybym się nie mieścił na SSD ze wszystkim)

@Koliat: Do SSD już się przymierzam od paru lat, ale zawsze było jakieś ale (głównie cena), ale teraz chyba najwyższa pora
  • Odpowiedz
@Koliat: @CeZiK_: Rzeczywiście, jakoś zapomniałem o tym, że przecież SSD może wyglądać całkiem inaczej niż HDD. Są jeszcze jakieś inne, istotne różnice o których muszę wiedzieć?
  • Odpowiedz
@lunar4: Wygląda OK, o ile sprawdziłeś komponenty że są kompatybilne to płyta jak płyta. Ja do swojej ostatnio TPM sobie dokupiłem i moduł bluetooth / wifi na PCIe, bo mi brakowało w stacjonarce, ale to tyle. Złącza SATA są umieszczone raczej wygodnie więc też nie będzie problemu z nimi
  • Odpowiedz
@lunar4: idź na kompromis - nie wyobrażam sobie używać dzisiaj kompa bez SSD ale też nie polecam trzymania jakichkolwiek istotnych danych na SSD. Różnica taka, że HDD jak się psuje to to trwa i nawet jak już jęczy i stuka to przynajmniej część danych idzie odzyskać. Z kolei SSD potrafi umrzeć z dnia na dzień i już samemu ciężko coś zrobić. Ale na system nigdy HDD bym nie wsadził do
  • Odpowiedz
@Koliat: @Odczuwam_Dysonans: Dzięki wielkie za pomoc!

Słuchajcie, nie uwierzycie jaka akcja, ale już sobie wybrałem co kupię (w sensie tę płytę z linka i dysk 500GB SSD też z linka), odpalam teraz komputer, żeby to kupić, a tu - protest, nie uruchomi się! Myślę sobie, pewnie znów się zwiesił, zrobię reset - pierwszy, drugi, wyłączenie zasilania i wtyczek, znów reset - dysk kaputt [*] Odpaliłem mój bliski 10-letni
  • Odpowiedz
@lunar4: jakbyś potrzebował coś zgrać z niego to polecam Parted Magic, dystrybucję Linuxa do tych celów. Jak chcesz mieć pewność że dane bezpieczne to jednak kup nowy dysk, Seagate spisz na straty na bank :P a SSD de facto nie potrzebujesz tak dużego jeśli nie potrzebujesz konkretnie więcej miejsca - ja mam 120GB na system i programy (poza grami) i też nie przekraczam 60% zapełnienia, a parę niemałych programów mam
  • Odpowiedz
@Odczuwam_Dysonans: Masz 4xHDD? Wow, pozazdrościć. Ja graczem nie jestem, ale raczej fanem filmów i to takim, co lubi mieć film na dysku, a jak wiadomo teraz jeden film potrafi ważyć 15GB, tak jak pisałem wyżej, obecnie potrzebuję 350-400GB na pliki, które chcę mieć od ręki, ale nie wiadomo, czy za pół roku to nie będzie 600 albo 800GB, a też nie jestem fanem zapełniania dysków powyżej tych 60-70%, więc już
  • Odpowiedz
@Odczuwam_Dysonans: @Koliat: Udało się! Okazało się, że HDD jeszcze żyje, a dokładniej mówiąc problem z nim jest taki, że trudno go odpalić, ale jak już odpali to chodzi te kilka godzin bez przerwy bez problemu (coś jak diesel ze słabym akumulatorem w zimie), niemniej żeby go odpalić potrzeba z 5-20 prób, więc jego użyteczność jest bliska 0, bo zapewne format nie pomoże, bo to uszkodzenie mechaniczne.

Zamontowałem nową
  • Odpowiedz
@lunar4: typowy objaw zdychających dysków - elektronika raportuje że coś jest nie halo więc go odcina. Kiedyś odzyskiwałem dane z dysku po upadku laptopa, też się włączał raz na czas i zgrywanie (zasadniczo tworzenie obrazu) trwało... dwa tygodnie xD no może 10 dni + 2 na dobranie odpowiednich parametrów. Trochę się wkurzałem bo nieopacznie puściłem to na moim głównym kompie, dysk stukał i piszczał ale dane odzyskane :D a że
OdczuwamDysonans - @lunar4: typowy objaw zdychających dysków - elektronika raportuje ...

źródło: comment_1590096367QZ0IhJU3S1cy6yPLciymbP.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Odczuwam_Dysonans: Rzeczywiście posiadasz pokaźną ilość danych, ponad 4TB o ile dobrze policzyłem. Ja też kupię sobie jakiś HDD, żeby zgrać na niego najcenniejsze dane w razie awarii SSD, bo na starym 320GB Hitachi się nie pomieszczę. Co do dożywającego swoich dni Seagate mam plan, żeby go eksperymentalnie rozkręcić i zobaczyć z ciekawości jak wygląda dysk twardy w środku, aczkolwiek najpierw, po przegraniu wszystkich plików, dam mu jeszcze ostatnią szansę w
  • Odpowiedz
@lunar4: jakbym zliczył wszystkie dyski co sobie leżą niepodłączone to pewnie jeszcze więcej, ale jakby nie te seriale i filmy których często nawet nie obejrzałem to zmieściłbym się na luzie na 1TB. Ale cóż, chyba lubię zbieractwo xD
Co do formata - szybki może i przejdzie, ale to nie pomoże bo dysk odcina elektronika jeszcze przed zainicjowaniem sektora rozruchowego, ot, raportuje jakieś niepoprawne zachowanie więc się wyłącza i tutaj sama
  • Odpowiedz