Wpis z mikrobloga

Cześć! Dziś zapraszam Was do znaleziska Chimichanga - prosty przepis na pyszne burrito, który wygrał w ostatnim głosowaniu zdobywając ponad 500 głosów (ponad 18%).

Niestety w kuchni, gdzie nagrywam większość odcinków nie wyrobiłem się z tym odcinkiem, dlatego dziś nie ma wideo :( Zamiast tego zachęcam Was do obejrzenia odcinka dotyczącego guacamole, czyli jednego z dwóch polecanych do chimichangi dodatków. Ten odcinek nagrałem w swoim pokoju :)

Mam też dobre wieści, dostałem wszystkie potrzebne zgody, będę mógł więc zacząć remont i za jakiś czas przenieść się z nagrywaniem do swojej kuchni. To będzie bardzo duże ułatwienie, bo w domu nagrywa mi się lepiej (można na luzie jeden odcinek dziennie sobie nagrać). Teraz tylko ogarnięcie ekipy oraz projektu (btw. jest wśród Was może ktoś kto pracuje w #architektura ? Mam kilka pytań praktycznych do do projektu).

Zapraszam do głosowania w ankiecie co w kolejnym odcinku :) Jeśli wybierzecie coś co nie wymaga gotowania albo smażenia (czyli zostają tylko rzeczy pieczone albo grillowane) to pewnie będzie to trochę szybciej.

W razie pytań jestem oczywiście do dyspozycji więc pytajcie śmiało w znalezisku, tutaj albo na priv :) Jeśli zrobicie chimichangę to koniecznie dajcie znać jak wam smakowała i pochwalcie się na mirko tagując mnie oraz #kuchniamg78 :)!

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu,

_____________________________________

#kuchniamg78 - tag do obserwowania

Wołam osoby, które wyraziły chęć wołania. Jeśli chcesz być dołączony do listy zaplusuj odpowiedni komentarz poniżej.
Jeśli Cię zawołałem, a nie chcesz być wołany zaplusuj inny komentarz.

Co w kolejnym odcinku?

  • Chilli dog (USA) 10.1% (231)
  • Baklava (Turcja) 6.3% (144)
  • Souvlaki (Grecja) 7.1% (164)
  • Kremówka Papieska (Polska) 27.3% (626)
  • Khaoniao mamuang (Tajlandia) 6.2% (142)
  • La Bomba (tapas, kuchnia hiszpańska) 5.2% (119)
  • Sękacz (Polska) 7.6% (174)
  • Kanapka Kubańska (USA) 23.7% (544)
  • Francesinha (Portugalia) 3.5% (81)
  • Kibiny (Litwa) 3.1% (72)

Oddanych głosów: 2297

MG78 - Cześć! Dziś zapraszam Was do znaleziska Chimichanga - prosty przepis na pyszne...
  • 91
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MG78: wołowina+papryka+kukurydza+ser+cebula. Do tego chili, kumin, kolendra, czosnek, wędzona papryka i tabasco chipotle. W sumie, to zwykłe burritto więc farsz można robić jak się chce tylko smażenie robi robotę.
  • Odpowiedz
@chrominancja: W takiej klasycznej wersji choinkowej nie, ale jest sposób na wersję domową z piekarnika z oryginalnego ciasta. Wychodzi bardzo spoko, jest prosty ale dość czasochłonny i jak się robi to najlepiej bardzo duży :)
  • Odpowiedz
@MG78: chciałam tylko dodać, że jak ktoś nie lubi smażonego w głębokim oleju, lub nie ma ochoty mieć całej kuchni do sprzątania, to polecam upiec w piekarniku przez 20min pokruszonym serem, wychodzi rewelacyjne! Świetne przepisy!
  • Odpowiedz
@MG78: z tym guacamole i awokado - to twoje wydaje mi się, że było jeszcze za twarde. Ja czekam aż trochę zbrązowieją - można zawinąć je w gazetę, wtedy pójdzie trochę szybciej. Nie chować ich do lodówki. I wtedy super się wyciągają, nie są w ogóle twarde i praktycznie całość da się wyciągnąć w jednym kawałku prawie - nie jak tu wyżynasz łyżką po kawałeczku. Tak na przyszłość :)
  • Odpowiedz
  • 0
@MG78: włączyłam filmik, bo zainteresowała mnie ta miniaturka. Niestety zawiodłam się, bo na filmiku nie było żadnego zbliżenia na pokrojone dodatki... Cebulka jest dla mnie zdecydowanie za grubo pokrojona, bo widać duże fioletowe kawałki. I z dodatkiem pomidora jest dla mnie kompletnie niejadalne. Fuj. Niemniej smacznego :D
  • Odpowiedz