Wpis z mikrobloga

• 90
#koronawirus przecież 90% na Śląsku z tych nowych zarażonych to są albo górnicy albo ich rodziny. Nie słyszałem żeby szpitale na Śląsku były przepełnione. Wynika to z tego że masowo zaczęto robić testy górniką i ich rodzinom. Gdyby ogólnie zaczęto robić w Polsce masowe testy to wyniki byłoby przerażające jak w krajach zachodnich, jedynie co trzyma to w ryzach to mała śmiertelność, choc może i z tym jest gorzej bo zmarłych się nie bada.
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hejtel: akurat górnicy wcześnie przechodzą na emeryturę, więc nie wydaje mi się żeby wirus miał ich jakoś spustoszyć. Mam nadzieję że nie zdążyli zarazić swoich rodziców/ dziadków
  • Odpowiedz
@Hejtel: Bo w zasadzie na zachodzie też testów było robionych za mało. To widać na podstawie śmiertelności, bo CFR w Polsce wynosi jakoś 4%, a w takiej Belgii aż 16%.

Stopa zakażenie fatality (IFR) - odsetek zakażonych przypadków danego schorzenia , które prowadzą do śmierci. Podobne do CFR, ale dostosowane do bezobjawowych i nierozpoznanych przypadków.
  • Odpowiedz
@Hejtel: województwo liczba wykonanych testów liczba potwierdzonych przypadków
zachodniopomorskie 12115 474
pomorskie 34098 485
warmińsko-mazurskie 17007 162
lubuskie 6858 92
kujawsko-pomorskie
  • Odpowiedz
@Hejtel:

górniką i ich rodzinom

Zawsze mnie ciekawił proces zachodzący w głowie człowieka, który ma dwa celowniki obok siebie i jeden pisze z błędem (górniką) a drugi poprawnie (rodzinom).
  • Odpowiedz
@Hejtel: ale wy wiecie że te rodziny górników sobie urządziły radośnie majóweczke w ostatni ciepły weekend? Zresztą c--j z majóweczka te rodziny z radością poszły do Ikei po nowe doniczki czy do galerii bo nowe gacie trzeba kupić
  • Odpowiedz
Zawsze mnie ciekawił proces zachodzący w głowie człowieka, który ma dwa celowniki obok siebie i jeden pisze z błędem (górniką) a drugi poprawnie (rodzinom).

@Horkheimer: też nie lubię takiej niekonsekwencji
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@rosomejro: ale z drugiej strony spędzają dużo czasu w dużym zapyleniu, a i powietrze na Śląsku nie jest najlepsze (a gdzie w tym kraju niby jest?), co wpływa negatywnie na funkcje płuc. Ciekaw jestem czy ukażą się jakieś pewne dane na temat śmiertelności wśród tej grupy zawodowej.
  • Odpowiedz
ą dwa słowa, których formy się nie zna, więc najlepiej użyć obydwu możliwości. Wtedy będzie się miało maksymalnie tylko jeden błąd.

@januzi: Nieprawda. Robiąc jeden błąd wychodzi się na głupka. Racjonalne jest więc trzymanie się jednej formy, nawet jeżeli nie jesteśmy jej pewni.
  • Odpowiedz

@Horkheimer: dysleksja czy tam inna dysortografia. Wbrew powszechnej opinii dysleksja nie oznacza nieuctwa tylko takie właśnie randomowe walenie byków. Dzieje sie to mimowolnie więc nie ma tu żadnych zawiłych procesów.
  • Odpowiedz