Wpis z mikrobloga

Niech stygną. Będzie na śniadanie ()
Spodobało mi się ta cała #bojowkapiekarska

Jeśli kogoś interesuje to przepis na chleb bez dodatków, do którego z proporcjami doszedłem sam to:

Jak już masz zakwas z mąki żytniej 2000 (w moim przypadku dwa chleby po 1kg) to w dokładnych proporcjach mieszasz:
18% to zakwas - 360g
23.5% to mąka żytnia 2000 (może być pełnoziarnista) - 470g
23.5% to mąka pszenna 750 - 470g
35% to letnia woda - 700g
Duża łyżka soli

A dodatkowo w tym chlebie znajduje się:
Pół łyżki czarnuszki
3 łyżki słonecznika
100g suszonej śliwki
Góra posmarowana żółtkiem z wodą i posypana pestkami dyni (po wyrośnięciu ciasta)

Wszystko mieszasz czymś drewnianym lub plastikowym w jednolitą masę. Keksówki smarujesz olejem i pruszysz mąką. Wylewasz po równo max do 3/5 wysokości, zakrywasz szczelnie folią, odkładasz w ciepłe miejsce i czekasz 2-4h, aż wyrośnie.
Nagrzewasz piekarnik góra-dół na 220C, a jak się nagrzeje to wstawiasz chleby. Po 13 minutach zmniejszasz temperaturę na 200C i pieczesz przez godzinę. Po upieczeniu wyjmujesz i dajesz chlebom dojść w środku przez kolejne 3-4h. Następnie #!$%@? jak #!$%@?/a :)
Smacznego, polecam
#chwalesie #gotujzwykopem #przepisy
Qurvinox - Niech stygną. Będzie na śniadanie (。◕‿‿◕。)
Spodobało mi się ta cała #bojo...

źródło: comment_1589234291aDTEthaSF5RzpQaD5oqh6p.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz