Mirki mam fundamenty do ocieplenia (jakieś 1m poniżej poziomu gruntu). Aktualnie już są odkopane. Wykop dosyć szeroki bo ma jakieś 50-70cm. Podłoże gliniaste. Czym po wykonaniu ocieplenia zasypać ten wykop ? Słyszałem opinie żeby wziąć gruby żwir, ale z drugiej strony dosyć dużo bym go potrzebował bo myslalen żeby żwir (o ile w ogóle) był na max 30cm od muru, ale chyba szalowanie tego wykopu będzie droższe niż użycie żwiru. będę wdzięczny za wszelkie opinie :) #budujzwykopem #budowadomu #remontujzwykopem
@RahuCiahu @darek-jg drenażu jako takiego nie mam wokół całego domu (na 1/4 mam zrobiony pod kotłownia bo jest trochę niżej w stosunku do całego domu). Mam zrobione tylko odprowadzenie deszczówki. A warto robić drenaż ?
@jaketu: Bo są debilami, bo tak było w jakiejś książce. Glina jest nieprzepuszczalna, a żwir dobrze przepuszcza wodę. Jeśli masz drenaż to żwir będzie ok, natomiast jeśli nie masz, to żwir przepuści wodę na dół Twojego wykopu i tam będzie stała - tym samym masz fosę wokół fundamentów. Jak zasypiesz gliną to woda będzie odpływać od budynku - jeśli masz chociaż troszeczkę wyżej przy fundamentach niż dalej.
Porównywanie płac nauczycieli z pracownikami dyskontów jest uzasadnione, bo faktyczne wymagania są podobne (wystarczy mieć ręce, nogi i nie być upośledzonym intelektualnie)
@darek-jg drenażu jako takiego nie mam wokół całego domu (na 1/4 mam zrobiony pod kotłownia bo jest trochę niżej w stosunku do całego domu). Mam zrobione tylko odprowadzenie deszczówki. A warto robić drenaż ?
@RahuCiahu
@kwiateusz
@jarzyn123 to macie jakąś firmę od mostów zwodzonych ? ( ͡° ͜ʖ ͡°)