Orientuje się ktoś z czego się przygotować na test, wakacyjny staż programowanie? Pisze z javy i baz danych, jave mysle ze rozpykam, bazy danych nie bardzo rozumiem czego się spodziewać. A wiedza z zakresu akademickiego z programowania? Tzn algorytmy i struktury danych, czy bardziej system unix?
Nie jestem po Infie dlatego startuje z trochę gorszej pozycji, wiem ze tam mało wymagają i ogolnie opinia c-----a ale nie mam okazji z moja wiedza wystartować na cos lepszego, a potrzebuje na już pierwszego komercyjnego styku z programowaniem, między czasie się doszkalające samemu.
Reasumując
1. Bazy danych, jak wyglądają pytania, czego dotyczą, sql nosql tsql? 2. Test z wiedzy ogólnej z programowania, jak wyglądają pytania, bardziej wiedza sucha czy rozpoznawanie/rozwiązywanie grafów/drzew?
@LelakowSKY: Z języków programowania to jakieś typowe pytania, jak w innych firmach. Z wiedzy ogólnej to jeden z najbardziej bezsensownych testów i się nie przygotujesz na niego, potrafiły być nawet pytania z historii informatyki (jak nazywał się komputer, który ograł Kasparova itp.). Może być na nim wszystko, na pewno przejrzyj złożoność obliczeniową różnych algorytmów, działanie różnych algorytmów sortowania, podstawy z architektury komputerów: co to są rejestry, stos, architektura von Neumana/harwardzka
@LelakowSKY: z baz danych, tak na szybko. Powiedz co robi select. Jak byś połączył tabele bez null-i. Jaka jest różnica między right join, left join i inner join? Co robi where rownum > 3 i w jakich bazach możesz z tego skorzystać?
@LelakowSKY: Trochę odkopię pytanie bo w tym roku będę pisać te same testy co ty rok temu. Napisałbyś mniej więcej jak te pytania wyglądały? Podobno w tym roku mają być zdalnie, jak to wyglądało rok temu?
Orientuje się ktoś z czego się przygotować na test, wakacyjny staż programowanie? Pisze z javy i baz danych, jave mysle ze rozpykam, bazy danych nie bardzo rozumiem czego się spodziewać. A wiedza z zakresu akademickiego z programowania? Tzn algorytmy i struktury danych, czy bardziej system unix?
Nie jestem po Infie dlatego startuje z trochę gorszej pozycji, wiem ze tam mało wymagają i ogolnie opinia c-----a ale nie mam okazji z moja wiedza wystartować na cos lepszego, a potrzebuje na już pierwszego komercyjnego styku z programowaniem, między czasie się doszkalające samemu.
Reasumując
1. Bazy danych, jak wyglądają pytania, czego dotyczą, sql nosql tsql?
2. Test z wiedzy ogólnej z programowania, jak wyglądają pytania, bardziej wiedza sucha czy rozpoznawanie/rozwiązywanie grafów/drzew?
Z wiedzy ogólnej to jeden z najbardziej bezsensownych testów i się nie przygotujesz na niego, potrafiły być nawet pytania z historii informatyki (jak nazywał się komputer, który ograł Kasparova itp.). Może być na nim wszystko, na pewno przejrzyj złożoność obliczeniową różnych algorytmów, działanie różnych algorytmów sortowania, podstawy z architektury komputerów: co to są rejestry, stos, architektura von Neumana/harwardzka
select
. Jak byś połączył tabele bez null-i. Jaka jest różnica międzyright join
,left join
iinner join
? Co robiwhere rownum > 3
i w jakich bazach możesz z tego skorzystać?