Aktywne Wpisy
Mlodazs +15
Hejka, mam pytanie do osob ktore juz sie znaja na temacie. Chodzi o to, ze mam lekka depreche + lekka fobie spoleczna i jedynie zauwazylam oc na mnie dziala to alkohol, czli po kilku piwkach czuje sie super, luzna itp, znikaja leki myslenie typu "co ktos sobie pomysli" , "czy wypadlam dobrze" i inne glupoty. I dziwne, ze ostatnio eksperymentowalam troche z narkolykami i nic nie daje swietnej reakcji poza MDMA, tylko
karix98 +33
def ClassExample(self,attr1, attr2):
_init(self, attr1, attr2)
self.attr1 = attr1
self.attr2 = attr2
@staticmethod
def validateattr1vsattr2(attr1,attr2):
if attr1 < attr2:
return False
return True
Teraz jak próbuję zrobić właściwości, w ktorych chciałbym zgłosić wyjątek gdy validateAttr1vsAttr2(attr1,attr2) == False
jednakże pylint pokazuje mi błąd, gdy robie @property def attr1 i @attr1.setter dla attr1 to wyświetla bład: brakuje atrybutu attr2 a jak dodam ten atrybut w @attr1.setter to błąd przenosi się do metody _init_
#naukaprogramowania
try
, żeby obsługiwało wyjątek, gdy dopiero inicjujesz klasę. Możesz dodać atrybuty klasy o takich samych nazwach, żeby istniały przed inicjalizacją. Ale najprościej będzie w__init__
podstawiać wartości domyślne albo None, a zmieniać je osobną metodą, która będzie walidowała poprawność.def x(atr1, atr2):
output = atr1 < atr2
return output
niż podwójny return jeden pod drugim. Możesz równie dobrze zwrócić od razu wartość condition statement