Wpis z mikrobloga

siemano piekarze
jestem w trakcie robienia zakwasu, konkretnie 2 dzień, robie go w litrowym słoiku, pierwszego dnia dałem 100ml mąki do 100ml wody, zostawiłem na 24h dzisiaj czynność powtorzylem i po wymieszaniu składników byly one do mniej wiecej do 1/3 słoika, teraz- po około 7h patrze na słoik a on już praktycznie wypełniony pod korek
to normalne i tak powinno być?
troche się cykam że w nocy zakwas może zrobić brexit ze słoika
#bojowkapiekarska #chleb
  • 9
@haldok tak to normalne. Może zaliczyć eskejpa więc przygotuj jakąś miskę. Możesz też go czystą łyżką delikatnie przemieszać, tak robię jak mi próbuje uciec albo wstawiam na kilka godzin do lodówki i trochę się uspokaja
@haldok sugeruje jutro wywalić co najmniej połowę. Później można dokarmiać zakwas 1:5:5 albo nawet 1:7:7. A w ogóle możesz zrobić kilka bochenków z 40g zakwasu, jasne są przepisy i z 300 g na jeden, ale po co? Naprawde to wystarczyłoby ci jak pisałem zacząć z 0.1 tego co miales
@haldok: wykopowy_brukselek: Jak będziesz miał kiedyś jeszcze za dużo zakwasu to nie wywalaj do śmietnika tylko usmaż sobie z tego takie placuszki z cebulką albo szczypiorem i w sumie jakimi tam chcesz dodatkami. Coś pysznego ( ͡° ͜ʖ ͡°) Najlepiej wychodzą z pulchnego wyrośniętego zakwasu. @: