Wpis z mikrobloga

Moja pierwsza #pizza pieczona na kamieniu i z kalkulatorem #kmp Tuńczyk, oliwki i cebula
Muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony z efektu. Nigdy nie jadłem tak dobrego ciasta, to jakby zupełnie inna potrawa niż to, co oferuje słynne ciasto RS, które robiłem dawniej.
Mam już też pierwsze wnioski - warto piec na papierze, bo łatwiej go przełożyć z całą pizzą i kamień się nie brudzi w razie awarii (niestety pierwsza mi pękła bo dałem za dużo sosu na cienkie ciasto i wszystko się wylało ( ͡° ʖ̯ ͡°) )
Po kilku wypiekach można też zrobić przerwę na dogrzanie kamienia, bo dwie ostatnie wyszły mi blade od spodu - ciasto pochłonęło ciepło z nagrzanego kamienia.
Podsumowując - mnóstwo roboty, ale efekt powala
#gotujzwykopem chyba #bojowkapiekarska
Eustachiusz - Moja pierwsza #pizza pieczona na kamieniu i z kalkulatorem #kmp Tuńczyk...

źródło: comment_1588359093oOrJ22dNOTUzuK1MgtpGj6.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@Eustachiusz: jeśli pieczesz na kamieniu szamotowym to trochę bez sensu jest dawanie tam papieru, bo najlepszą cechą szamotu jest wchłanianie wilgoci z ciasta.
  • Odpowiedz
@Eustachiusz: mi się nie udaje w moim piekarniku za cholerę nagrzać porządnie kamienia, także niedługo wjedzie Ooni XD Moim zdaniem jednak "trochę" za dużo brzegów.
  • Odpowiedz
mi się nie udaje w moim piekarniku za cholerę nagrzać porządnie kamienia


@geuze: Kamień kilka cm pod grzałkę + funkcja grill. Sam temperatury nie mierzę, ale ludzie piszą nawet o okolicach 400 stopni :)
  • Odpowiedz
Kamień kilka cm pod grzałkę + funkcja grill


@GdzieJestBanan: Wiem, nie daje rady. Najpierw grzanie przez godzinę całego piekarnika, później 30-60 minut z grill, a i tak od spodu blada, dałem już sobie spokój.

400 stopni to tylko w nowych piekarnikach Boscha/AEG i sprzęcie z wyższej półki, większość piekarników tyle nie wyciąga, a poza tym to generalnie nie jest super dobre dla piekarnika - szlag trafia uszczelki, czasami komuś się
  • Odpowiedz
@amn1337 Ja zostawiam, jak wszystko jest dobrze to picka powinna być gotowa zanim zdąży się zjarać. Uchylam tylko drzwi od piekarnika.
Ogólnie to polecam Klub Miłośników Pizzy na Facebooku, masa przepisów, fotorelacji i tona wiedzy na temat wypieku pizzy.
  • Odpowiedz