Wpis z mikrobloga

Chwilowo mój stary ekspres odratowałem, jednak wczoraj znowu zaczął wariować więc teraz ostatecznie go zakupie, mam dwa modele:
https://www.euro.com.pl/ekspresy-cisnieniowe/melitta-caffeo-passione-ot-f53-1-102-czarny.bhtml
vs
https://www.euro.com.pl/ekspresy-cisnieniowe/nivona-756.bhtml?gclid=EAIaIQobChMIpu-CzeeP6QIVTqWaCh3JCwlxEAAYASAAEgI0v_D_BwE&gclsrc=aw.ds
(to jest podobno to samo co 759 ale bez filtra w zestawie?)

Kolorystycznie mi się podobają, mają dobre opinie i często się przewijają.
Który będzie lepszy (4-6 kaw mlecznych dziennie), budżet powiedzmy te 2350zł max (cena 756 + filtr), melitta była w nocnej za 2,2k więc pewnie się powtórzy zaraz. Czy w melicie muszę używać tego zbiornika czy po prostu mogę pod karton z mlekiem podstawić?
#ekspresdokawy
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@MatexN: Patrząc po obu, jakoś bardziej ciekawi mnie melitta. Nivona ma sterowanie podobne jak jura C5 na dwóch pokrętłach, ale jakieś takie zrypane mi się wydaje po filmikach.
  • Odpowiedz
Zależy jaki długi jest, ale po fotkach wygląda na przystosowany do zaciągania z pojemnika.

@MatexN: normalnie włożysz go do czegokolwiek, nie musi to być pojemnik
melitta nawet w promo była za 1999
  • Odpowiedz
@jempierozki: Nivona też była za 1999 + nawet 3kg kawy dawali ( ͡° ͜ʖ ͡°)
No ale niestety czekam na pierwsze z brzegu promo bo bez kawy nie przeżyje. Jakby puścili znowu melite za 2,2k to biorę od razu.
@Kulek1981: Ta melitta wydaje się dużo ładniejsza też swoją drogą, fakt zbiornik na wodę jest dosyć mały ale tyle tam się przeboleje.
  • Odpowiedz
@MatexN: daj znać mireczku jak się sprawuje, też stałem niedawno przed podobnym wyborem i wziąłem Nivone 756, głównie ze względu na dobre opinie o samej marce oraz kompaktowe wymiary, ale myślę że to ta sama klasa sprzętu, bloki zaparzające na pierwszy rzut oka wyglądają identycznie. Melitta ma więcej przepisów i chyba lepszy UX, zaś Nivona jest mniejsza i ma bluetooth - taki bajer.

Z moją Nivoną był problem więc na
  • Odpowiedz
ale myślę że to ta sama klasa sprzętu, bloki zaparzające na pierwszy rzut oka wyglądają identycznie. Melitta ma więcej przepisów i chyba lepszy UX, zaś Nivona jest mniejsza i ma bluetooth - taki bajer.

@mookie: jest dokładnie jak piszesz (co do tego czy nivona jest mniejsza to nie wiem, ale może, nie znam wymiarów na pamięć)
  • Odpowiedz