Wpis z mikrobloga

@rorf46 Pytasz o remedium na kryzys i odpowiem Ci wprost - nie wiem. Ale jeśli Ty wiesz, możesz się podzielić z nami i opisać jak poradziłby sobie kapitalizm bez tego wstrętnego aparatu ucisku w postaci państwa, regulacji i socjalu.

Wiem tylko, że najpierw czepiasz się zamykania zakładów fryzjerskich i branży eventowej przez państwo, a teraz sam proponujesz, że logicznym wyjściem jest zamknięcie firmy przez przedsiębiorców. Czyli co za różnica? Tak czy srak
jak można krytykować rynek, jak całe zamieszanie jest spowodowane ingerencją państwa w rynek?

@Xizor: A przede wszystkim sterowanie rynkiem przez banki centralne i upublicznianie strat przy jednoczesnej prywatyzacji zysków. Kryzys? No #!$%@? szkoda, dawaj odpalamy drukarki a potem kupujemy akcje i obligacje korporacyjne żeby im czasem premie dla zarządu nie spadły. Ulica straci, ale #!$%@? z nimi.

Wolnorynkowcy już od dawna mówią, że to co funkcjonuje na zachodzie to nie kapitalizm
@revente USA #!$%@? hajs na socjal? Mamy dopiero miesiąc kryzysu, jeszcze wstrzymałbym się z określeniem, że kapitalizm wszystkich wyżywił.
Dobrobyt to zasługa wielu czynników - rozwój technologii, automatyzacji, pokoju, co w pewnym sensie wpisuje się w kapitalizm. Ale wyjaśnij jeśli możesz "niewielki margines zarobku"
@spinel: aha, czyli nic nie wiesz, ale jedyne co wiesz, to to, że winien jest kapitalizm. Bardzo głębokie przemyślenia, długo musiałeś do tego dochodzić.

Nie, zakłady fryzjerskie, gdyby państwo ich nie zamykało, to zapewne nie musiałyby się zamykać, bo klienci tam będą przychodzić. Z kolei firmy w takiej przykładowej branży eventowej poupadałyby, bo prawdopodobnie nic się nie będzie działo przez rok-1,5. A potem, gdy wszystko ruszy, to i one na nowo
W jaki sposób kapitalizm się skompromitował?

@rorf46: Większość firm, oprócz gigantycznych korporacji, nie ma funduszów by przetrwać 2 miesiące bez przychodu. A internetowi pieniacze, którzy bronią m.in. takie firmy, dziwią się i psioczą na prywatne osoby, które nie mają oszczędności.

Wychodzi na to, że nikt nie ma oszczędności i wystarczy dowolny kryzys w łańcuchu dostaw, by wszystko się #!$%@?ło na swój głupi ryj. Chciałbym przypomnieć, że w taki sposób zniknęło większość
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@rorf46: przecież przeinaczacie sens ten wypowiedzi. Firmom trzeba pomoc przetrwać cięższy okres, tak samo jak trzeba pomoc przetrwać pracownikom - odpowiedzialne państwo od tego jest. Podatki pobierane przez państwo właśnie po to są aby pozwalać się rozwijać firmie w dostatnim kraju, z wykształconymi obywatelami z poczuciem bezpieczeństwa oraz dobra infrastruktura.

Rzecz w tym że prywatne firmy nie mają interesu w tym aby chronić swoich pracowników w czasie kryzysu - to normalne.
@rorf46 na tym polega redystrybucja, że środki są przekazywane tam gdzie są potrzebne.

I daruj sobie manipulowanie wypowiedziami i że "nic nie wiem". Napisałem, że nie mam remedium na kryzys w tym systemie i w tej sytuacji. Bo gdybym wiedział, to pewnie nie siedziałbym na wypoku tylko działał w tym kierunku. Ciągle czekam jednak na Twoje rozwiązanie.
@johny-kalesonny: z tego co pamiętam jesteś zadeklarowanym komunistą. Skoro tak wyśmiewasz kapitalizm - napisz proszę, czy wg Ciebie komunizm lepiej by sobie poradził z pandemią.

I jeśli wg Ciebie lepsze jest zbieranie i trzymanie w skarpecie oszczędności na rok, dwa czy ile tam wegetacji firmy, zamiast inwestować środki, to także brawo. Idealny scenariusz. Po co się rozwijać, skoro lepiej zbierać kasę na to, by potem móc ją wypierdzielać na wegetację i
@Koliat: jeśli chodzi o służbę zdrowia, to także powinna być sprywatyzowana albo, co lepsze chyba, model singapurski. I doskonale taki model służby zdrowia by sobie poradził. Boicie się tego, bo to dla was nieznane. Służba zdrowia jest u nas od #!$%@? potężnej kasy.
z tego co pamiętam jesteś zadeklarowanym komunistą.

@rorf46: Nie, nie jestem. To jest upośledzenie wykopków - jeżeli ktoś krytykuje kapitalizm, to musi być komunistą, bo w końcu istnieją tylko dwa ustroje gospodarczo-społeczne. I zaczyna się tutaj krytyka centralnego sterowania gospodarki w realnym socjalizmie, którego również jestem przeciwnikiem, ale to nie przeszkadza wykopkowi.

I jeśli wg Ciebie lepsze jest zbieranie i trzymanie w skarpecie oszczędności na rok, dwa czy ile tam wegetacji
@rorf46 a ja uważam, że powinni podnieść podatki, Ty że obniżyć. I tak będziemy biegać wokół stołu.

A tak przy okazji, bo to nie mój temat, to ta prywatna służba zdrowia przecież pierwsza zwinęła mandżur podczas epidemii.
@johny-kalesonny: nie no, sam kiedyś z tobą dyskutowałem i na 99% pamiętam, że przyznawałeś, że jesteś komunistą xD Zmieniłeś zdanie czy jak?

Właśnie roli państwa w ogóle nie powinno tutaj być w żadnym stopniu. Powinno być państwo minimum, czyli niskie podatki, a wtedy rząd nie byłby nawet proszony o pomoc, gwarantuję

@spinel: Bo jesteś socjalistą/komunistą, a ja wolnorynkowcem, więc to normalne, że się nie zgadzamy. A jeśli chodzi o prywatną
nie no, sam kiedyś z tobą dyskutowałem i na 99% pamiętam, że przyznawałeś, że jesteś komunistą xD

@rorf46: Możesz więc podać taki wpis? Nigdy nie przyznawałem, że jestem komunistą, bo nim po prostu nie jestem :)

Powinno być państwo minimum, czyli niskie podatki, a wtedy rząd nie byłby nawet proszony o pomoc, gwarantuję

@rorf46: xD Firmy upadają po miesiącu, mamy recesje jak świeżo po wojnie - wszystko przez to, że
@rorf46: Komunistów (takich "tru komunistów" tu niewielu, chyba tylko @Formbi mi przychodzi do głowy) Reszta opowiada się za bardziej regulowaną formą wolnego rynku i mniejszym lub większym udziałem Panstwa w krytycznych branżach
@rothen: jak niby koronawirus skompromitował kapitalizm? Że sobie nie radzi jak państwo narzuca nagle z dupy debilne ograniczenia? XD

Jeżeli będziesz prowadził np. warzywniak a państwo ci tego zakaze, bo od teraz tylko dystrybucja warzyw i owoców przez jednostki państwowe, to wina złego kapitalizmu czy złego państwa? Jezu...
@rorf46: Czemu firmy nie mają poduszki finansowej( ͡° ͜ʖ ͡°)?

kapitalizm jest głupim systemem i wrażliwym na losowe scenariusze.

@johny-kalesonny: Ogólnie to zgoda, ale to nie wina kapitalizmu że firmy nie mają poduszki, to wina ogólnej chciwość i stawiania teraźniejszości przed przyszłością. W socjalizmie też kraj mógłby nie mieć zapasów.

Moim zdaniem powinno się teraz np. znacząco obniżyć podatki i utrzymać ten stan także po pandemii