Aktywne Wpisy
Imperator_Wladek +1063
XDDDDDDDDDDDDD
#tvpis
#tvpis
Viado +115
ja ide na wybory i glosuje na konfederacje, mam juz dosc popisu i wszystkie inne partie oprocz to tylko biadolenie o prawach kobiet. skrobaniu chlip chlip biedne ucisnione polskie kobiety, rzygac sie chce. do tego rozdawnictwo dla ukraincow i sprowadzanie kogo sie tylko da, dramat.
#konfederacja #bekazlewactwa #wybory #bekazpo #bekazpisu #polityka
#konfederacja #bekazlewactwa #wybory #bekazpo #bekazpisu #polityka
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
A to o Macieju Koniecznym, jednym z 5 posłów Razem. I jak tu tych szurów traktować poważnie?
#polityka #4konserwy #neuropa #razem #antykapitalizm
Wiem tylko, że najpierw czepiasz się zamykania zakładów fryzjerskich i branży eventowej przez państwo, a teraz sam proponujesz, że logicznym wyjściem jest zamknięcie firmy przez przedsiębiorców. Czyli co za różnica? Tak czy srak
@Xizor: A przede wszystkim sterowanie rynkiem przez banki centralne i upublicznianie strat przy jednoczesnej prywatyzacji zysków. Kryzys? No #!$%@? szkoda, dawaj odpalamy drukarki a potem kupujemy akcje i obligacje korporacyjne żeby im czasem premie dla zarządu nie spadły. Ulica straci, ale #!$%@? z nimi.
Wolnorynkowcy już od dawna mówią, że to co funkcjonuje na zachodzie to nie kapitalizm
Dobrobyt to zasługa wielu czynników - rozwój technologii, automatyzacji, pokoju, co w pewnym sensie wpisuje się w kapitalizm. Ale wyjaśnij jeśli możesz "niewielki margines zarobku"
Nie, zakłady fryzjerskie, gdyby państwo ich nie zamykało, to zapewne nie musiałyby się zamykać, bo klienci tam będą przychodzić. Z kolei firmy w takiej przykładowej branży eventowej poupadałyby, bo prawdopodobnie nic się nie będzie działo przez rok-1,5. A potem, gdy wszystko ruszy, to i one na nowo
@Khaine: 100% racji.
@rorf46: Większość firm, oprócz gigantycznych korporacji, nie ma funduszów by przetrwać 2 miesiące bez przychodu. A internetowi pieniacze, którzy bronią m.in. takie firmy, dziwią się i psioczą na prywatne osoby, które nie mają oszczędności.
Wychodzi na to, że nikt nie ma oszczędności i wystarczy dowolny kryzys w łańcuchu dostaw, by wszystko się #!$%@?ło na swój głupi ryj. Chciałbym przypomnieć, że w taki sposób zniknęło większość
Rzecz w tym że prywatne firmy nie mają interesu w tym aby chronić swoich pracowników w czasie kryzysu - to normalne.
I daruj sobie manipulowanie wypowiedziami i że "nic nie wiem". Napisałem, że nie mam remedium na kryzys w tym systemie i w tej sytuacji. Bo gdybym wiedział, to pewnie nie siedziałbym na wypoku tylko działał w tym kierunku. Ciągle czekam jednak na Twoje rozwiązanie.
I jeśli wg Ciebie lepsze jest zbieranie i trzymanie w skarpecie oszczędności na rok, dwa czy ile tam wegetacji firmy, zamiast inwestować środki, to także brawo. Idealny scenariusz. Po co się rozwijać, skoro lepiej zbierać kasę na to, by potem móc ją wypierdzielać na wegetację i
@rorf46: Nie, nie jestem. To jest upośledzenie wykopków - jeżeli ktoś krytykuje kapitalizm, to musi być komunistą, bo w końcu istnieją tylko dwa ustroje gospodarczo-społeczne. I zaczyna się tutaj krytyka centralnego sterowania gospodarki w realnym socjalizmie, którego również jestem przeciwnikiem, ale to nie przeszkadza wykopkowi.
A tak przy okazji, bo to nie mój temat, to ta prywatna służba zdrowia przecież pierwsza zwinęła mandżur podczas epidemii.
Właśnie roli państwa w ogóle nie powinno tutaj być w żadnym stopniu. Powinno być państwo minimum, czyli niskie podatki, a wtedy rząd nie byłby nawet proszony o pomoc, gwarantuję
@spinel: Bo jesteś socjalistą/komunistą, a ja wolnorynkowcem, więc to normalne, że się nie zgadzamy. A jeśli chodzi o prywatną
@rorf46: Możesz więc podać taki wpis? Nigdy nie przyznawałem, że jestem komunistą, bo nim po prostu nie jestem :)
@rorf46: xD Firmy upadają po miesiącu, mamy recesje jak świeżo po wojnie - wszystko przez to, że
Jeżeli będziesz prowadził np. warzywniak a państwo ci tego zakaze, bo od teraz tylko dystrybucja warzyw i owoców przez jednostki państwowe, to wina złego kapitalizmu czy złego państwa? Jezu...
@johny-kalesonny: Ogólnie to zgoda, ale to nie wina kapitalizmu że firmy nie mają poduszki, to wina ogólnej chciwość i stawiania teraźniejszości przed przyszłością. W socjalizmie też kraj mógłby nie mieć zapasów.