Mam wymienić procesy konserwacji żywności, no więc wymieniam np. suszenie, kiszenie, pasteryzacja, zasalanie, fermentacja. Ale mam do tego napisać jaka bichemiczna zasada stoi za daną metodą konserwacji. O co chodzi z tą biochemiczną zasadą? #biologia #chemia #studbaza #pytanie
@kuddelmuddel: No np. jeżeli chodzi o suszenie to usuwanie wody uniemożliwia rozwój mikrobów, pasteryzacja powoduje ich zniszczenie, solenie stwarza środowisko nieodpowiednie do ich rozwoju, kiszenie i fermentacja podobnie plus zakażenie żywności bakteriami i drożdżami, które nie działają negatywnie na człowieka spowalnia inokualcję innych drobnoustrojów
@kuddelmuddel: a cukrzenia nie piszesz? jakis zjeb sie ze mna klocil kiedys ze dzieki #!$%@? dzemom w piwnicy cywilizacja sie mogla rozwinac xD
a ta zasada to chodzi o taka zmiane srodowiska, ze dla drobnoustrojow rozwoj jest albo zminimalizowany albo zatrzymany do zera, ale jednak produkt jest przydatny do spozycia.
@kuddelmuddel Może chodzi o to, że jak np. Jest proces kiszenia, to bakterie tworzą kwas mlekowy +E, tylko musza być warunki beztlenowe metabolizujac cukry(?), że to proces fermentacji i po prostu opisać ten proces?
@kuddelmuddel: @DellConagher: Solenie i cukrzenie działa praktycznie tak samo - organizmy jednokomórkowe nie mogą się rozwijać w roztworze silnie cukrzonym lub solonym, gdyż wysokie ciśnienie osmotyczne hamuje ich rozwój (woda z komórek przenika przez błonę do roztworu)
Kawa, kawa, kawa! Muszę wypić najpierw KAWĘ bo inaczej NIE DAM RADY FUNKCJONOWAĆ!!! Czy was też wnerwiają tacy biurowi kawosze jak z koziej dupy trąba? #pracbaza #kawa #pytanie
a ta zasada to chodzi o taka zmiane srodowiska, ze dla drobnoustrojow rozwoj jest albo zminimalizowany albo zatrzymany do zera, ale jednak produkt jest przydatny do spozycia.
Może chodzi o to, że jak np. Jest proces kiszenia, to bakterie tworzą kwas mlekowy +E, tylko musza być warunki beztlenowe metabolizujac cukry(?), że to proces fermentacji i po prostu opisać ten proces?