Aktywne Wpisy
mirko_anonim +11
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Ogladanie filmów z moją #rozowepaski to jakiś dramat. W zeszłą sobotę wybierała ona. Oczywiście jakaś gówno komedia romantyczna, ale mieliśmy razem oglądać to siedzę i oglądam (i jem chipsy)
Wczoraj ja wybierałem, tym razem coś bardziej w moich klimatach, kino akcji z elementami sciencie fiction. Co robi ona? Po trzech minutach już tiktok. Pytam to oglądamy czy nie?
Tak tak, po kolejnych 5 minutach znowu telefon, potem idzie #!$%@?ć coś w kuchni, zaraz w ogóle wychodzi bo będzie prasować itd.
Ogladanie filmów z moją #rozowepaski to jakiś dramat. W zeszłą sobotę wybierała ona. Oczywiście jakaś gówno komedia romantyczna, ale mieliśmy razem oglądać to siedzę i oglądam (i jem chipsy)
Wczoraj ja wybierałem, tym razem coś bardziej w moich klimatach, kino akcji z elementami sciencie fiction. Co robi ona? Po trzech minutach już tiktok. Pytam to oglądamy czy nie?
Tak tak, po kolejnych 5 minutach znowu telefon, potem idzie #!$%@?ć coś w kuchni, zaraz w ogóle wychodzi bo będzie prasować itd.
greenscreen +5
#gromda #famemma #ishowspeed https://tvn24.pl/polska/naziol-kibol-bandyta-olgierd-l-szef-gangow-z-trojmiasta-reportaz-superwizjera-ra985640-ls2296068https://www.youtube.com/watch?v=mGT8mFqHPrQ Nie wiem czy ktoś to wyłapał na streamie, ale w pewnym momencie 6:04 Ishowspeed zaczepił na livie chłopaków z grupy Bad Company Poland której szefem jest niejaki gangster neonazista Olgierd L i gdyby nie szybkie tłumaczenie się Vasyla z gromdy który go ochraniał, to mógłby wyłapać porządnie na dziure :D
Wstępnie patrzyłem co tam w internetach jest i za ~200zł mogę zakupić zarówno lunetę z powiększeniem 10-60 (Bresser Junior/Optus 20-60x60) jak i teleskop z powiększeniem 300 (Opticon 45F600AZ).
Fora tematyczne jak zawsze, minimalne akceptowalne cokolwiek to miliony monet, a jakość obrazu przez tanie taka, że nie da się patrzeć, tylko jakoś porównań fotograficznych brak.
Czy faktycznie te tanie teleskopy do niczego się nie nadają? Nie oczekuję cudów, ot popatrzeć na ptaki czy na oddaloną budowę tudzież jakiś samolot podejrzeć, potem włożyć to do szafy i wyciągnąć za pół roku.
Na co zwracać uwagę? Nie ukrywam, że kusi mnie duży zoom.
#astronomia
Faktycznie. Serio, nie kupuj szmelcu za 200zł. Jak chcesz tani, dobry teleskop, kup używaną Syntę 6, wyrwiesz za 600zł-700 a jakość niebo a ziemia.
@wywu: I mają rację. Za tyle można kupić zabawkę dla dzieci. Porównań fotograficznych brak, bo najtańsze teleskopy nie są przystosowane do astrofoto. Dołóż trochę kasy na co najmniej 6-calowy teleskop albo pomyśl o lornetce. Mała uwaga co do "dużego zoomu" - im większe powiększenie, tym gorsza jakość i ciemniejszy obraz. Większość obiektów obserwuje się na
No właśnie wszędzie minimum 600zl. Nie chcę wydawac tyle na coś co użyje może z 3 razy w roku. Dodatkowo to, że obraz będzie ciemny mnie nie boli bo nie zamierzam obserwować nieba, jedynie obiekty na ziemi i to w dodatku w dzień.
Jakbyście mieli polecić najlepsza zabawkę (bo i tak zamierzam traktować teleskop) to na co patrzeć w kwocie do 200, maksymalnie
To tak jakbyś zapytał audiofila które plastikowe słuchawki z bazaru poleca. ¯\_(ツ)_/¯