Wpis z mikrobloga

Naszła mnie ochota, żeby kupić sobie zupełnie amatorski #teleskop tudzież #luneta.
Wstępnie patrzyłem co tam w internetach jest i za ~200zł mogę zakupić zarówno lunetę z powiększeniem 10-60 (Bresser Junior/Optus 20-60x60) jak i teleskop z powiększeniem 300 (Opticon 45F600AZ).
Fora tematyczne jak zawsze, minimalne akceptowalne cokolwiek to miliony monet, a jakość obrazu przez tanie taka, że nie da się patrzeć, tylko jakoś porównań fotograficznych brak.
Czy faktycznie te tanie teleskopy do niczego się nie nadają? Nie oczekuję cudów, ot popatrzeć na ptaki czy na oddaloną budowę tudzież jakiś samolot podejrzeć, potem włożyć to do szafy i wyciągnąć za pół roku.

Na co zwracać uwagę? Nie ukrywam, że kusi mnie duży zoom.
#astronomia
  • 8
  • Odpowiedz
jakość obrazu przez tanie taka, że nie da się patrzeć, tylko jakoś porównań fotograficznych brak.

@wywu: I mają rację. Za tyle można kupić zabawkę dla dzieci. Porównań fotograficznych brak, bo najtańsze teleskopy nie są przystosowane do astrofoto. Dołóż trochę kasy na co najmniej 6-calowy teleskop albo pomyśl o lornetce. Mała uwaga co do "dużego zoomu" - im większe powiększenie, tym gorsza jakość i ciemniejszy obraz. Większość obiektów obserwuje się na
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@namrab: @RozkalibrowanaTurbopompa: @flamezz:
No właśnie wszędzie minimum 600zl. Nie chcę wydawac tyle na coś co użyje może z 3 razy w roku. Dodatkowo to, że obraz będzie ciemny mnie nie boli bo nie zamierzam obserwować nieba, jedynie obiekty na ziemi i to w dodatku w dzień.

Jakbyście mieli polecić najlepsza zabawkę (bo i tak zamierzam traktować teleskop) to na co patrzeć w kwocie do 200, maksymalnie
  • Odpowiedz
@wywu: w cenie do 250zł wszystko co kupisz będzie jednakowym szmelcem, więc to jaki model wybierzesz, nie ma najmniejszego znaczenia. Ludzie którzy siedzą w temacie nie zaprzątają sobie głowy zabawkami tej klasy.
To tak jakbyś zapytał audiofila które plastikowe słuchawki z bazaru poleca. ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz