Wpis z mikrobloga

Latarnik Wyborczy z roku na rok coraz gorszy, ale niektóre odpowiedzi kandydatów bardzo mnie dziwią:
- Bosak za finansowaniem mediów publicznych, MKB i WKK przeciw.
- MKB za liberalizacją prawa aborcyjnego oraz przeciwko małżeństwu jako M+K
- Hołownia jako jedyny za podwyższeniem podatków dla najbogatszych
- Bosak przeciwko zmniejszeniu wpływu kościoła na życie publiczne (honk, honk)
- tylko Hołownia z dużych kandydatów przeciw przewalutowaniu franków z kursem z dnia zaciągnięcia (szanuję bardzo), reszta jest za
- Bosak jako jedyny nie popiera decentralizacji (nie ma zdania)
- za radykalną podwyżką minimalnej Biedroń i, niespodzianka, WKK. Reszta przeciw.
- WKK i Bosak za zmniejszeniem roli UE w polityce wewnętrznej Polski
- Bosak jedyny przeciw przyjmowaniu imigrantów zarobkowych, jak to przystało na wolorynkowca ( ͡° ͜ʖ ͡°) WKK nie ma zdania

Po tej ankiecie raczej utwierdzam się w głosowaniu na Hołownię, ewentualnie na kandydata KO, ale nie Kidawę. Biedroń jest u mnie spalony. WKK pokazał się jako jeszcze większa konserwa niż myślałem, w zasadzie tylko Bosak to większy beton.

#polityka #neuropa #4konserwy #konfederacja #latarnikwyborczy #wybory
RegularJohnny - Latarnik Wyborczy z roku na rok coraz gorszy, ale niektóre odpowiedzi...

źródło: comment_1587637128C1OndvsAtVa9ygBzUor6qW.jpg

Pobierz
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@622xc Branie pieniędzy z publicznej kasy to dla mnie swego rodzaju partycypacja w życiu publicznym. Pozbawiony tych przywilejów KK miałby z pewnością dużo mniejszy wpływ na politykę i społeczeństwo. Oczywiste przecież, że nie będę kneblował biskupów i księży, bo to też obywatele RP i mają takie same prawo do poglądów jak ja. Chodzi po prostu o równe traktowanie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@RegularJohnny: Nie, udział w życiu publicznym może być co najwyżej następstwem tego, o czym powiedziałeś. Gdyby było pytanie "Czy Kościół powinien być finansowany z budżetu państwa?", to odpowiedziałbym przecząco. Ale w tym wypadku jestem przeciwny ograniczeniom.
  • Odpowiedz
@622xc: Tylko to nie jest tak, że KK dostaje hajs i elo xD
Kościół w Polsce wyręcza państwo w setkach rzeczy, to jest wręcz dla państwa idealny biznes.
Utrzymanie jedności aksjologicznej plus administracja.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ImInLoveWithTheCoco: Znaczy ja to rozumiem, moim zdaniem rozdział władz kościelnych od państwowych jest w Polsce prawie wystarczający. Tylko nie wiem czy na Funduszu Kościelnym nie robi się jakichś przekrętów, skoro to tyle lat funkcjonuje. Ja bym najchętniej wypłacił Kościołowi wszystko, co tam jeszcze zostało do wypłacenia i Fundusz Kościelny zlikwidował. No i przeniósłbym lekcje religii do Kościołów i salek parafialnych, bo na pensje dla katechetów w szkołach idzie ponad miliard
  • Odpowiedz
@RegularJohnny:

- Bosak za finansowaniem mediów publicznych,

pod warunkiem ze beda ekspresowe procesy tak jak w trybie wyborczym

- Bosak przeciwko zmniejszeniu wpływu kościoła na
  • Odpowiedz
@ziemba1: 1. Jest to jakiś argument, ale bliżej moim poglądom jest likwidacja mediów publicznych w takiej formie. Byłbym skłonny jednak zmienić zdanie w tej kwestii.
2. To, że poglądy są niezmienne nie czyni ich słusznymi.
3. Co do Bosaka to oczywiste, tutaj chciałem podkreślić WKK, który mocno mnie zawiódł w tej kwestii.
4. Nie słuchem wczorajszej debaty w całości, ale jakie to ma znaczenie. Tutaj zaznaczył tak, a nie inaczej
  • Odpowiedz
@RegularJohnny: "Bosak jedyny przeciw przyjmowaniu imigrantów zarobkowych, jak to przystało na wolorynkowca "
Bzdura, pytanie jest o ZWIĘKSZENIE ilości imigrantów zarobkowych.

"Bosak przeciwko zmniejszeniu wpływu kościoła na życie publiczne (honk, honk)"
Nie jest przeciwko zmniejszeniu wpływu. Jak miałby ktoś poprzeć coś takiego?
Zaklejanie ust księżą? Cenzura? Zakaz chodzenia do kościoła?
Jak inaczej chciałbyś ZMNIEJSZYĆ wpływ kościoła na życie publiczne?
  • Odpowiedz