Wpis z mikrobloga

@SVP1: będzie ten laptop często noszony?
Bo wchodzenia w "gamingowe" laptopy od nowości poniżej 6k PLN raczej nie ma sensu.

Innymi słowy radzę spróbować szczęścia w desktopach - za tę samą cenę da się mieć lepszy sprzęt.

Ponadto oba modele są sprzedawane bez Windowsa, stąd z systemem byłyby w cenie pewnie koło 4-5k :P Co wyceniam po obecności GTX 1050, która jest kartą z rangi tych
  • Odpowiedz
@patrolez: nie. Grać tez nie chcę, mam do zrobienia kilka projektów w kilku programach na studia i tyle.
Temat staram się badać już od jakiegoś czasu, przeglądałam jakieś poradniki tutejsze itd, ale wciąż mam jakieś wątpliwości
  • Odpowiedz
@SVP1: a projekty to znaczy jakieś modelowanie CAD? Grafika 3D? Czy może jakieś montowanie filmów?

Ogólnie jeżeli chodzi o te czynności, to karty graficzne i rozwiązania od Nvidia są lepsze dla "profesjonalistów"/pracy zawodowej, bo producenci oprogramowania lepiej wspierają ich rozwiązania.

Na laptopy polecam konfigurację CPU od Intela + GPU od Nvidii.
Na desktopy polecam konfigurację CPU od AMD (gdy najnowsza architektura Ryzen) + GPU od Nvidii.
  • Odpowiedz
@SVP1: Pod tym linkiem jest ranking wydajności kart graficznych w laptopach w zastosowaniach profesjonalnych, gdyż program "ComputeMark" właśnie służy do oceniania tych aspektów kart graficznych (program "LuxMark" też, ale jest mniej dopracowany):

https://www.notebookcheck.pl/Ranking-kart-graficznych-laptopy.1174.0.html?&sort=b_147_485&multiplegpus=1&showClassDescription=1&archive=1&perfrating=1∨=0&showBars=1&computemarkresult=1&luxmarksala=1&gpu_fullname=1&architecture=1&pixelshaders=1&vertexshaders=1&corespeed=1&boostspeed=1&memoryspeed=1&memorybus=1&memorytype=1
  • Odpowiedz
@patrolez: dzięki, spróbuję zrozumieć.
Podstawy cada (rysunki w 2d jakieś podstawowe), ArcGIS, trochę takich drobnych obliczeniowych, więc ich nie liczę.
  • Odpowiedz
@SVP1: no to jeżeli ograniczasz wybór do powyższych dwóch modeli, to ja bym wybrał:
https://m.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/acer-laptop-nitro5-i5-8gb-512ssd-1050-no-os.bhtml?from=ceneo&p=2649.00&cr=0&t=20200418-0240#

Ale jeżeli nie, to w sumie bym chyba poszukał laptopa mniej "pokemońskiego".
W każdym razie wiedz, że kiedyś w końcu trzeba coś wybrać xD

Aczkolwiek próbowałbym oczywiście znaleźć sprzęt z lepszą kartą niż GTX 1050, ale też ze stajni Nvidia.
  • Odpowiedz