Wpis z mikrobloga

#elektronika #arduino #wifi #ch340c
mircy przy okazji zakupów zakupiłem chyba pochopnie taki moduł
https://allegro.pl/oferta/modul-ch340c-esp8266-nodemcu-v3-wifi-arduino-9086612513?utm_source=notification&utm_medium=buyerCart&utm_campaign=transaction-notifications-buyercart&snapshot=MjAyMC0wNC0wNlQwNzo1MDowOS41ODNaO2J1eWVyO2I1ZjllMjlhZGU5ZjU3ZGUyZjc5YThkZGRhN2NkYjcyMDU5NjE1MWRhZWRhNTMzOGZlOTk5OWZlODNkZDJlYWY%3D
czy dobrze zrozumiałem, że da się to normalnie programować z IDE arduinowego?
Chciałbym na tym czyms głównie odpalić PWM czy to jest możliwe?
Ktoś coś bo potrzebne mi jest na wczoraj a nie chce mi się doktoryzować.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@piastun: możesz też zainstalować sobie visual studio code, wtyczkę platformio i dodać to urządzenie i będziesz pisał kod z wykorzystaniem standardowego SDK od producenta tego scalaka.
Pozwala to na nieco więcej swobody bo nie ogranicza Cię to jak ktoś napisał bibliotekę do arduino i jak sobie zmapował GPIO albo coś innego umyślił.

Przy okazji lepiej poznasz jak to działa. Przy okazji visual studio code ma intelisense czyli podpowiada funkcje i
  • Odpowiedz
@piastun: z arduinowego IDE można programować tysiące rzeczy, ale to nie jest dobre IDE do programowania.
Tak jak kolega wyżej polecam MS Visual Studio Code i do tego odpowiednie wtyczki (C++, Arduino, PlatformIO itp)
  • Odpowiedz
@piastun: to się zawsze tak zaczyna. Najpierw prosty PWM, a potem dochodzi jakiś ekran, przyciski, enkoder, WiFi i inne śmoje-boje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@MiQ27: do takich rzeczy mam evalbordy na stm32F1 i F4 :) i jeszcze trochę innego stafu. Potrzebuję sszybko uruchomić PWM bo kombiuję na MPPT do PV ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kecajek: co może być przyczyną, że "esp8266 by ESP8266 Community" nie ma na liście? Niby w poradniku jest info, że czasem możę nie być i trzeba czekać ale ile to możę zająć?
  • Odpowiedz
co może być przyczyną, że "esp8266 by ESP8266 Community" nie ma na liście?

@piastun: i masz swoje arduino xD

c--j go wie. Wiele razy jak próbowałem arduino ide to czegoś nie było, albo pobierał a paczka była z-----a i coś nie działało. Potem po kilku restartach, reinstalach działało ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz