Wpis z mikrobloga

Mam pytanko do wyjadaczy o kompozycję floty na mid-game PVE. Z tego co się orientuję najlepiej stawiać na dwie klasy statków - jeden ofensywny, drugi chroniący. Co polecacie i jak wygląda efektywność lotniskowców?
#stellaris
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pylon:
Moim zdaniem gra jest prosta jak budowa cepa. Najlepiej byłoby przystosowywać się do floty przeciwnika, ale zazwyczaj to niemożliwe bo nie da się szybko przerobić statków. Dlatego statek uniwersalny (w sumie jeden rodzaj, lub góra dwa) winien zawierać coś z bonusem przeciwko osłonom (działo kinetyczne, a potem auto cannon) i coś przeciwko pancerzowi (laser potem plazma) i w dalszej części gry żeby to każde coś miało jeszcze bonus do niszczenia kadłuba (czyli autocannon + plazma). Jeszcze potem protontorpedy jak się to coś tam zwie. czyli dwa statki - jeden 2x autocxanon + 1 x plasma a drugi odwrotnie - dwie plasmy + 1 autokanon [pisze o fregatach]

Używam na początku rakiet i niestety nie rozumiem na jakiej zasadzie działa ich zwalczanie - dlatego nie używam tych systemów do zwalczania rakiet. Da się bez tego żyć. Więc eskortowców ze slotem [p] nie buduje w ogóle.

Nie używam i żyje bez lotniskowców. Więc nie wiem jak wygląda ich użyteczność. Nawet parę razy zbudowałem ale było to już w dalszej części gry i niewielka ilość, to w porównaniu z innymi bronami nie
  • Odpowiedz
@Pylon:
Ja mam jedną - z fregatami samymi dla prędkości + ewentualnie kilka niszczycielami z large weapon by stacje kosmiczne niszczyć z dalszej odległości. Reszta to nie ma stałych proporcji, wszystkiego po trochu. Lepsze są dwie mniejsze floty (np 2 x 100 punktów) niż jedna większa (1 x 200 punktów). W razie czego można się rozdzielać, a mniejsza w starciu z większa ma bonus do szybkostrzelności z tego co pamiętam.
  • Odpowiedz
@FreeSheep: To jeszcze jedno pytanie nie w temacie. Zespawnowało mi 3. (finalne) wykopalisko z cyklu o Baol'ach na terytorium cywilizacji, z którą jestem w federacji typu Union. Znasz jakieś sposoby poza podbojem, aby dobrać się do tego systemu naukowcem w celu wydobycia relic'a?
  • Odpowiedz
@FreeSheep: To jeszcze jedno pytanie nie w temacie. Zespawnowało mi 3. (finalne) wykopalisko z cyklu o Baol'ach na terytorium cywilizacji, z którą jestem w federacji typu Union. Znasz jakieś sposoby poza podbojem, aby dobrać się do tego systemu naukowcem w celu wydobycia relic'a?

@Pylon: Tylko handel i próba zakupu tego układu, skoro podbijać nie chcesz.
  • Odpowiedz