Polska to tak biedny kraj że nawet jej nie stać na stan wyjątkowy. Nawet Czechy stać. W przypadku jakiegokolwiek konfliktu zbrojnego ten papierowy kraj ma fundusze na jakieś 4 godziny bo w tyle się paliwo w czołgach skończy. Wirus który zabił w 286 osób w 40 000 000 kraju pokazał ze to państwo jest bankrutem. #koronawirus #polska
@Clint_Westwood: To nie #!$%@?ący Niemcy są bogaci tylko od setek lat leniwi Polacy są biedni co widać idealnie przy wyborach. "Zabory" Nie bez powodu mówi się, że "Niemcy żyją żeby pracować, a Austriacy pracują by żyć."
Jedyne na co Polska nie miała wpływu to rewolucja przemysłowa. A konkretnie jej opóźnione przyjście do Polski.
Jak na wykopie ktoś ładnie ostatnio napisał. Że gdyby Polska i Niemcy byli by w tym momencie
Nie wiem dlaczego oczekujesz, że będziemy bogatym krajem skoro u nas najwięcej pieniędzy dostają Ci którzy sami nie mają żadnego wkładu w gospodarkę.
Ale ogólnie to przecież musimy być bardzo bogatym krajem skoro w czasie pandemii stać nas żeby latać helikopterami nad lasami i ogródkami żeby sprawdzić czy nikt nie robi grilla albo sobie biega.
@vin42: a normalnie geniuszu. Bo od upadku komuny minęlo 30 lat. Czyli tyle ile Niemcy z ruin dochodzili do potęgi gospodarczej. Przez ten czas mogliśmy się dużo lepiej rozwinąć. Ale przez rządy partii okrągło stołowych zmarnowaliśmy ten czas. Życie ponad stan i brak oszczędności na kryzys spowoduje, że przez lata będziemy dochodzić do dzisiejszego poziomu.
@Piwniczny_haker: a z tym zgadzam się że przez rządy różnych opcji politycznych i lewej i prawej strony, i różnych partii jesteśmy w tym miejscu w którym jesteśmy a mogło być inaczej, lepiej. Ale nie da się porównać tego 30lecia w ten sposób w ktory ty to robisz że przekładasz to na 30lecie RFN (nie żadnych Niemiec. RFN) po wojnie. Spójrz na to w ten sposób. Niemcy w 1990 roku były
@PancakeV: stan wyjatkowy gowno zmienia a jeszczs tylko pogarsza sytuację. Pomysl chlopie czsami. No ale wykopki mysla ze wprowadza stan wyjatkowy to wirus zniknie xd
@co_jest: co za bzdury, w tzw Złotym Wieku, byliśmy na poziomie Niemiec gospodarczo, a jeśli chodzi wpływy kulturowe to pewnych gałęziach byliśmy nurtem wiodącym w Europie, przestań się błaźnić xD
@In_thrust_we_trust: informacje to Ty chyba czerpiesz z nczasu. Cała Europa Wschodnia ze swoim PKB na głowę była wciąż niżej od Niemiec, natomiast potęgą były rejony dzisiejszego Beneluksu. Polska gospodarczo to zawsze było gunwo. Prywatne fortuny magnatów utworzone dzięki handlu żywnością. Polska de facto nic nie produkowała. Pragnę też Cię poinformować, bo najwidoczniej nie wiesz, że od okolic roku 1500 zaczął się dziać decydujący podział na te kraje, które w przyszłości
@co_jest: mowisz o PKB w XV i XVI wieku? Nie wiem, Ty w ogóle wiesz o jakim temacie mowa oszołomie? xD
decydujący podział na te kraje, które w przyszłości będą bogate i te biedne
Bardzo ciekawa teoria w kontekście takich państw jak Węgry, Czechy, czy Estonia xD Człowieku Ty w ogóle skończyłeś jakąś szkołę, czy te swoje kretyńskie teorie bierzesz z filmików z jutuba?xD
@In_thrust_we_trust: Poza obrażaniem mnie potrafisz przytoczyć argumenty? Czy Ty chcesz mi powiedzieć, że WĘGRY (XD), Czechy, Estonia to kraje bogate :D? Źródłem moich twierdzeń są pracę historyków z różnych uniwersytetów - ,,Project Maddison,, - wklep sobie. I żyj dalej w kłamstwach o tym, ze Polska była potęgą XDDD. Taka potęga, że nie mogła inkorporować Prus, była wasalem Turcji, a szkoda wymieniać dalej XD.
@co_jest: Czy muszę do Ciebie pisać jak do upośledzonego? Naprawdę muszę Ci literować, że Czechy i Węgry, które według Twojej błyskotliwej teorii powinny być bogate, nie do końca są? A Estonia, któa według Twojej teorii powinna w ogóle mieć ujemny PKB, radzi sobie zgoła inaczej? xD
Zapytam teraz serio - Ty nie widzisz, że obnażasz tylko swój brak wykształcenia? Chyba nie jesteś tego świadomy, zostaw historie w spokoju, jeśli masz
@In_thrust_we_trust: Czytanie ze zrozumieniem. Pisałem o Europie Wschodniej, do której zaliczają się Węgry i Czechy, ale to chyba wiesz. Dyskusja z Tobą to od początku Twoja chęć do zaatakowania mnie, bo ja najwidoczniej zaatakowałem Twoją świętość - Polskę. Dałem Ci źródło moich twierdzeń, a Ty robisz jakąś psychoanalizę w oparciu o moje wpisy XD. Polska vs Niemcy przegrywa nie tylko na płaszczyźnie gospodarczej (co można wybaczyć), ale na płaszczyźnie humanitarnej.
#koronawirus #polska
Nie bez powodu mówi się, że "Niemcy żyją żeby pracować, a Austriacy pracują by żyć."
Jedyne na co Polska nie miała wpływu to rewolucja przemysłowa. A konkretnie jej opóźnione przyjście do Polski.
Jak na wykopie ktoś ładnie ostatnio napisał.
Że gdyby Polska i Niemcy byli by w tym momencie
Ale ogólnie to przecież musimy być bardzo bogatym krajem skoro w czasie pandemii stać nas żeby latać helikopterami nad lasami i ogródkami żeby sprawdzić czy nikt nie robi grilla albo sobie biega.
@Clint_Westwood:
Ale nie da się porównać tego 30lecia w ten sposób w ktory ty to robisz że przekładasz to na 30lecie RFN (nie żadnych Niemiec. RFN) po wojnie. Spójrz na to w ten sposób. Niemcy w 1990 roku były
@Clint_Westwood: Nie zapomnij o Szwedach, Krzyżakach i Tatarach. Normalnie jako kraj mamy #!$%@?.
I dalej ta wojna...
Bardzo ciekawa teoria w kontekście takich państw jak Węgry, Czechy, czy Estonia xD Człowieku Ty w ogóle skończyłeś jakąś szkołę, czy te swoje kretyńskie teorie bierzesz z filmików z jutuba?xD
Źródłem moich twierdzeń są pracę historyków z różnych uniwersytetów - ,,Project Maddison,, - wklep sobie. I żyj dalej w kłamstwach o tym, ze Polska była potęgą XDDD. Taka potęga, że nie mogła inkorporować Prus, była wasalem Turcji, a szkoda wymieniać dalej XD.
Zapytam teraz serio - Ty nie widzisz, że obnażasz tylko swój brak wykształcenia? Chyba nie jesteś tego świadomy, zostaw historie w spokoju, jeśli masz