Wpis z mikrobloga

Mam stronę napisaną w react, która korzysta z api napisanego w asp.net core. Chciałbym by na mojej stronie każdy użytkownik mógł sobie ustawić zdjęcie profilowe i opis, ale nie wiem jak to ma działać, a konkretniej w jaki sposób te zdjęcia mają być przechowywane z bazie danych i co ma być zwracane w jsonie. Proszę o pomoc.

#webdev #programowanie #backend #aspnet
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maestrozo: Przechowywanie zdjęć bezpośrednio w bazie danych nie jest dobrym pomysłem.
Możesz to rozwiązać na wiele różnych sposobów jak np tak, że w bazie danych zapisujesz ścieżkę do tego zdjęcia a potem wysyłasz tą ścieżkę w jsonie.

Możesz też spróbować pobawić się z gravatar. Wyciągasz z bazy danych email użytkownika i tworzysz z niego hasha, którego wysyłasz w jsonie. Jest to fajne rozwiązanie jeśli nie masz za dużo miejsca. tylko użytkownik musi być odpowiednio pokierowany, że musi mieć i u sb i na gravatarze konto z takim samym emailem. https://pl.gravatar.com/support/
Inny sposób na wykorzystanie gravatara, prosisz użytkownika żeby podał email który używa na gravatarze, zapisujesz go w bazie w formie hasha a potem zwracasz w jsonie i wykorzystujesz odpowiednio ( ͡°
  • Odpowiedz
@inny_89:
Kolejne z czym można byłoby się pobawić to trzymanie zdjęć w takim miejscu jak cloudinary. Do ogarnięcia api - czytelna dokumentacja z przykładami.

Bardziej skomplikowane to użycie oauth2. Tutaj już więcej jest do zrobienia, lecz jak się ogarnie temat, to można ściągać bez problemu zdjęcia profilowe np z takiego konta google (sporo stron z tego korzysta) czy np takiego discorda. Bawiłem się z tym ostatnio i fajnie to działa
  • Odpowiedz