Wpis z mikrobloga

@wytrzzeszcz: ja korzystałem kilka lat temu z darmowego assetu do Unity, który nazywa się Fungus - https://assetstore.unity.com/packages/templates/systems/fungus-34184

Możesz w nim bez programowania składać gry typu visual novel czy point and click. Spokojnie można też używać Fungusa do obsługi jakiejś części flow w Twojej grze w Unity jakiegokolwiek typu. Ja go używałem do klasycznego point and clicka 2D, do prostego visual novel i też jako narzędzia przez które umożliwiałem designerowi łatwiejsze
  • Odpowiedz
@FeniXb3: Fungus jest bardzo spoko, ale w mojej opinii średnio nadaje sie do p'n'c. Da się w nim zrobić dużo, ale taki płatny Adventure Creator ma o wiele więcej funkcji i przeogromną dokumentację wraz z kompatybilnością dla kilku innych znanych wtyczek. Pracowałem w Fungusie jakiś czas przy prototypowaniu mixa VNki z point'n'clickiem i uważam, że głownym plusem tego narzędzia jest to, że jest darmowe.

Wydanie 200-300 złotych na dobry asset
  • Odpowiedz
@Finsky: nie mam porównania do Adventure Creatora, ale zakładam, że jako narzędzie tworzone z definicji do tego typu produkcji na pewno będzie bardziej odpowiednim wyborem, jeśli ktoś chce wydać jakąś kasę na narzędzia.
  • Odpowiedz
@FeniXb3: Tak jest, to plugin stworzony stricte pod ten gatunek, ponadto fajnie wspiera różne rzuty, ma swoje własne rozwiązania triggerowe, Navmeshowe, waypointy, rutyny... no dużo tego jest.
  • Odpowiedz