Wpis z mikrobloga

Mircy pomóżcie, bo pierwszy raz się biorę za upgrade roweru i nie wiem czy dobrze rozumiem. Jakbym sobie chciał złożyć napęd 2x11 z kasetą 11-42 na shimano grx to ni #!$%@? nie da rady bo przerzutki tylne są do wyboru albo pod taką kasetę ale tylko na 1x11 albo na 2x11 ale kasetę max 11-34, tak?

#rower #gravel #shimano
  • 7
@kaifasz: #!$%@?, poszukaj sobie sam, wklejam Ci pierwszy link z google i pierwszy lepszy wynik z kasetą na 42t. masz tam nawet katalogi żebyś sobie sam spojrzał.

jeżeli masz tak niski poziom wyszukiwania informacji na własną rękę to ja Ci współczuję w życiu xd
@vanzs no to #!$%@? poszukałem. W moim wpisie jest teza potwierdzona przez @Zorki4 (dzięki zią). Nigdzie nie znalazłem potwierdzenia "jak krowie na rowie", a wydawało mi się, że taka konfiguracja powinna być do złożenia na lajcie, więc upewniam się na mirko, bo pierwszy raz się biorę za samodzielne składanie. Jak nie chcesz pomóc to zignoruj wpis i żyj swoim zajebistym życiem dalej, a nie zgrywaj nabuzowanego dzbana.
@kaifasz: Shimano ma bardzo konserwatywne podejście do zakresu przełożeń. GRX 2x11 jest odpowiednikiem 105 szosowej. Żona ma przerzutkę tylną 105 ze średnim wózkiem (która oficjalnie przyjmuje kasetę do 34 t), założyłem jej kasetę z grupy SLX 11-40 i chodzi jak masło. Zostaje zapas, więc po wkręceniu śróby B na maxa (ewentualnie dodania adaptera przerzutki) 11-42 też by działała bez problemu.

Podsumowując: jak kupisz RX812 na 90% będzie działać.