Wpis z mikrobloga

Jakie dania survivalowe do zamrażarki?
Kupiłem sobie dzisiaj 90L zamrażalnik, z założeniem, że raz na dwa tygodnie zrobię sajgon w kuchni, a potem tylko rozmrażać.

Wpadłem na przepisy typu bigos, gulasz, fasolka po bretońsku.
Ale co jeszcze polecacie przyrządzić?
Jutro jadę na zakupy XD

Zależy mi raczej na czymś zdrowym/z witaminami. Nie będę mroził chleba, czy makaronów.

#gotujzwykopem #gotowanie #survival
  • 13
@bagi1 porobiłem w słoiki np udka z kurczaka, gulasz po węgiersku na łopatce wieprzowej, karkówkę w smalcu i tuszonki też z łopatki wieprzowej. Wszystko to może stać od kilku miechów nawet do kilku lat i nie potrzeba do tego zamrażarki.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@bagi1: zamiast robić dania gotowe proponuje zakupić worków z Ikei do mrożenia i porobić pakiety po 200 gramów. I tak u siebie mam pakiety kurczaka zmielonego , pieczarek, warzywa (mieszanką chińska lub na patelnię) ,pokrojone pory, szynka zmielona. Jak przychodzi czas jedzenia myk na wok kurczak, porcja warzyw, i w osobnym garnku ryż albo kasza. 20 min i gotowe. Spędzam średnio jeden dzień na 2 tygodnie w robieniu zapasów. Dużym ułatwieniem
@MG78: Ten przepis jest banalny! Dziękuję!

@ShootinP: @TrollingMasterNinja: trochę szkoda mi miejsca w zamrażarce na puste węglowodany

@dyniel: O! O treściwych zupach nie pomyślałem

@PrzypadkowyNick: Rozważałem słoikowanie, ale się zraziłem, jak na studiach, połowa słoików od mamy, okazała się nieszczelna ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@CzarnyOwiec: Mielenie wszystkiego na grubo też w sumie brzmi spoko. Dzięki za koncepcję!