Wpis z mikrobloga

Hej mirki. Nigdzie nie mogę znaleźć konkretnej informacji na ten temat, wszędzie są same ogólniki.
Jeżeli:
- pracuje na umowie zlecenie od dwóch lat w jednym miejscu
- w ciągu ostatniego miesiąca pracuje mniej (nadal pracuje ale mam ucinane godziny)
- nie zostałem zwolniony i nadal obejmuje mnie umowa
To czy jakaś dopłata w związku z wirusem mnie obowiązuje? To dotyczy tylko osób całkowicie zwolnionych? Proszę jakaś bardziej rozeznaną osobę o komentarz.
#koronawirus #zlecenie #praca #pracbaza #pytanie
  • 17
@Fucktyczniee: ty nie jesteś pracownikiem według kodeksu pracy więc te dopłąty 40% cie nie obejmują

– Wypłata z ZUS jednorazowego gwarantowanego świadczenia miesięcznego w kwocie około 2 tys. zł brutto dla osób zatrudnionych na umowy cywilnoprawne (zlecenia, dzieło) oraz osób samozatrudnionych. Wysokość ustalana jest jako 80 proc. minimalnego wynagrodzenia za 2020 r., tj. 2 600 zł brutto. Jednocześnie, aby zleceniobiorca lub wykonawca dzieła był uprawniony do świadczenia musi udowodnić zawarcie umowy
@Fucktyczniee: Z tego co czytam to twoje przychody będą musiały spaść o 15%

dla zleceniobiorców i samozatrudnionych w wysokości 80 proc. minimalnego wynagrodzenia jeśli przychód spadł o co najmniej 15 proc. w stosunku do poprzedniego miesiąca, pod warunkiem, że przychów w poprzednim miesiącu był niższy od 300 proc. przeciętnego wynagrodzenia, dla osób na karcie podatkowej lub ryczałcie ewidencjonowanym, zwolnionym z VAT w wysokości 50 proc. minimalnego wynagrodzenia.
@kamisan: Ustawa jest z tego co mi się wydaje nadal tworzona i dość trudno znaleźć jakiś dobry artykuł o tym. Jest o tym że będzie jednorazowe świadczenie dla zleceniobiorców. Z niektórych artykułów wynika że świadczenie będzie dla każdego z jakiegoś wywiadu z minister wychodzi że wynagrodzenie musi być o 15% niższe.
@Fucktyczniee: no to powinno przejść. Coś tam gadają że powinno być wypłacone w kwietniu przez ZUS. Ale ciekawi mnie
@varmiok dzięki, też właśnie znajduje same ogólniki na ten temat a nie chcę przegapić sprawy z cyklu, że nie złoże podania do Zusu o którym nigdzie nie znajduję informacji
@kamisan:

Na jakie wsparcie może liczyć matka zatrudniona na umowę zlecenie?

wypłata świadczenia gwarantowanego

dodatkowy zasiłek opiekuńczy

przedłużenie do końca maja terminu na złożenie deklaracji podatkowej PIT

wakacje kredytowe

opieka żłobkowa

ochrona konsumentów w zakresie nadmiernego wzrostu cen i innych nieuczciwych praktyk

przesunięcie płatności za media

jeśli jest twórcą – wsparcie finansowe twórców i artystów

na gazetaprawna lecą z czymś takim. artykuł z 20.03
opis odnośnika

Ciężko coś sensownego znaleźć może
@varmiok: W teorii ustawa została już przyjęta i wdrożona. Nadal jednak nie widzę żadnych konkretów w tej sprawie na żadnym portalu. Rozmawiałem z pracodawcą, powiedział, że nie oczekuje żadnego wsparcia z rządu, bo w jego wypadku żadnych spadków dochodu nie było. Tylko dla mnie, jako zleceniobiorcy wyszło tak jak wyszło i w tym miesiącu ledwo dociągnąłem 100 godzin pracy bo mi je poucinali. Może kolega wyżej znalazł coś rzetelniejszego?