Wpis z mikrobloga

Na główną lotem błyskawicy dziś dostało się to znalezisko. Autor @k1fl0w zarzuca w nim, że tvp do sporządzenia tej grafiki zmanipulowało dane, gdyż ilość testów dla Polski jest z ostatnich 24h, a Francji i USA z 29 lutego.

I wszystko byłoby w porządku, wszak TVP nieraz została przyłapana na manipulacji, gdyby nie drobny szczególik. Dane te dotyczą ilości wykonanych testów gdy te kraje miały podobną ilość zakażonych co Polska, co również znajduje się grafice pod nazwą państwa.

Dlaczego TVP podało dane z 29 lutego dla USA i Francji? A no dlatego, że w tym dniu we Francji było 212 potwierdzonych przypadków zakażeń, a w USA 350.

Znalezisko zgłoszone jako manipulacja oczywiście nieprawidłowe, pomimo baneru o walce z dezinformacją. @wykop oraz @a__s, która ostatnio również musiała zainterweniować w przypadku innej manipulacji, brak reakcji z waszej strony przyczynia się do szerzenia się paniki wśród ludzi, oraz sprawia że spada zaufanie do oficjalnie podawanych informacji.

#koronawirus #fakenews
WilecSrylec - Na główną lotem błyskawicy dziś dostało się to znalezisko. Autor @k1fl0...

źródło: comment_1584892923NQ3bOJ3o0xw6zJjX1sLBcE.jpg

Pobierz
  • 77
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WilecSrylec nie zesraj sie XDD

@Print_Screen: Och jakiś ty inteligenty, czy to już szczyt twojej lewicowej myśli?

@zielonka18: Bo chodziło o pokazanie, że testów nie wykonujemy mniej niż inne kraje na analogicznym poziomie epidemii. Tym rozumowaniem można dojść do wniosku, że San Marino czy Luksemburg to państwa z dykty bo mają największy % wskaźnik zachorowań, a przecież nie o to chodzi.
  • Odpowiedz
@Print_Screen: Ale co mają skupiska ludzi w wielkich miastach do populacji? Czy według Ciebie, porównanie liczby wykonanych testów/mln mieszkańców Polski (38mln) z Chinami (1380mln) w momencie kiedy oba państwa miałyby po 300 zakażeń miałoby sens?
  • Odpowiedz
@WilecSrylec: Co mnie obchodzi Francja (którą notabene TVP rypie cały czas) i niby sojusznik Polski? Chciałbym mieć możliwosć zrobienia testu w prywatnym labroatorium a nie tylko wtedy jak kaszle i mam gorączkę. Chce sprawdzić czy nie jestem nosicielem bo pracuje w klientami i mam kontakt z wieloma ludźmi. Rząd boi się wypuścić testy poza rządowe laboratoria i boi się robić testy drive-thru bo skala choroby byłaby większa a niedługo będą
  • Odpowiedz
@k1fl0w: To ty zaprzeczasz sobie. W jednym momencie twierdzisz że TVP manipuluje podając dane z różnych okresów, ALE PRZECIEŻ O TO CHODZIŁO, bo TVP chciało pokazać że na TYM SAMYM POZIOMIE EPIDEMII testów wykonujemy więcej, potem czepiasz się że użyto słowa "zakażeni" zamiast "potwierdzone przypadki", by na koniec podać zarzut jakoby TVP jednak nie manipulowało danymi, tylko wybierało te korzystniejsze.

Jesteś zwykłym manipulantem i oszustem żerującym na nieszczęściu, podsycasz atmosferę
  • Odpowiedz
@arkus124235: Ale czemu do mnie o tym piszesz? Czy ja gdziekolwiek powiedziałem że realna skala epidemii nie może być większa? Czy gdziekolwiek napisałem, że testów wykonujemy odpowiednią ilość? NIE. Prostuję fejka, którego @k1fl0w bezwstydnie przeforsował na główną i którego nie potrafi nawet dobrze uargumentować, bo w TYM KONKRETNYM PRZYPADKU, kłamstwa nie było.
  • Odpowiedz
@WilecSrylec: No to właśnie nie jest ten sam poziom epidemii, bo 350 przypadków w San Marino =/= 350 w Polsce =/= 350 przypadków w USA czy Chinach (_ ) Czekam na porównanie Chin z San Marino przy 50k przypadków ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A to, że nawet bordo @k1fl0w dał się złapać na sprytnie przygotowany wykresik tylko potwierdza, że
  • Odpowiedz
@WilecSrylec: Bo prostujesz to co TVP manipuluje. Tak jak wspomniał tutaj ktoś. Porównali jakie były im na rękę. Dlaczego nie przyrównali do San Marino albo Monaco? TVP Ewidentnie TVP manipuluje a ty pomagasz w tej grze.
  • Odpowiedz
TVP manipuluje podając dane z różnych okresów

@WilecSrylec: po co takie dane komu to potrzebne? może po to żeby pokazać jak jest pięknie w Polsce?

TYM SAMYM POZIOMIE
  • Odpowiedz
@zielonka18: Czyli co, możemy uznać że Szwajcaria jest obecnie w gorszym stanie niż Włochy, bo mają siedmiokrotnie mniej mieszkańców? A Luksemburg to już w ogóle upadł bo ma stukrotnie mniej mieszkańców, a aż 798 zakażonych?
@arkus124235: Co ja prostuję? TVP podało że ilość testów odpowiada okresowi gdy dane kraje miały około 300 zakażonych i tylko tyle podaję.
  • Odpowiedz
Ja zrobiłem to znalezisko dla tych, którzy nie kupują tępej propagandy ale rozumiem, że są i tacy jak ¯_(ツ)_/¯

@k1fl0w: Zrobiłeś znalezisko przemycające jeszcze bardziej tępą propagandę, bo próbujesz zaklinać liczby, co chwilę zmieniając swoje zarzuty. I oczywiście ci się to uda, bo jak sam powiedziałeś znalezisko zrobiłeś dla "swoich" i to oni wykopali Cię na główną przy cichym przyzwoleniu moderacji.

Oczywiście jedynym twoim argumentem jest to że bronię TVP
  • Odpowiedz
o tak, to odnieś się do tych liczb, jesteśmy trzeci od końca, dlaczego TVPiS tego nie pokaże?

@k1fl0w: bo pokazywali coś innego? Doskonale wiem, że testów wykonuje się teraz zbyt mało, sam o tym pisałem. Twoje zarzuty tyczą się jedynie tej konkretnej grafiki, a tam kłamstwa nie ma.

@WilecSrylec: mylisz się mireczku, zrobiłem to zwłaszcza dla Ciebie, może kiedyś otworzą
  • Odpowiedz
: bo pokazywali coś innego

@WilecSrylec: no właśnie cały czas o tym piszę, że pokazali coś innego, zupełnie przypadkowo to co pokazuje ich w bardzo dobrym świetle.

bronię TEJ KONKRETNEJ grafiki, która jest
  • Odpowiedz
no właśnie cały czas o tym piszę, że pokazali coś innego, zupełnie przypadkowo to co pokazuje ich w bardzo dobrym świetle.

@k1fl0w: pokazali to samo co minister Szumowski powiedział na konferencji i co jest prawdą. Gdybyś swoje zarzuty sformułował na zasadzie "Rząd pomimo wiedzy już 29 lutego że sytuacja jest poważna, nie reagował wystarczająco szybko" to byłoby to prawdą, w obecnej formie to manipulacja.

no to co jest nie tak
  • Odpowiedz
@k1fl0w: zobacz też na aktywność kont które wyplusowały twój pierwszy komentarz. Cóż za przypadek, że wiele z nich jest nieaktywna od dłuższego czasu, albo aktywuje się tylko pod politycznymi wojenkami. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
nic, jest prawdziwa na ten moment, tamta też jest prawdziwa tylko dane są ukazane w inny sposób, piszę po raz kolejny, pomijam jej zasadność bo nie takie są twoje zarzuty.

@WilecSrylec: i dokładnie o to pije, w końcu zaczynasz rozumieć.

Ta grafika TVPiS ma jedynie taki sens, że pokazuje dobre informacje zakrzywiając nie potrzebnie rzeczywistość i to jest problem od samego
  • Odpowiedz