Wpis z mikrobloga

„Gdybyśmy nie wiedzieli, ze jest nowy wirus i gdybyśmy nie robili testów to liczba śmierci przypisywanych grypie nie wydawałaby się specjalnie inna w tym roku. Może co najwyżej zwrócilibyśmy uwagę, ze „mamy trochę gorszy sezon grypy” a media nie poświęcilyby temu więcej czasu niż meczowi NBA”

Prof. John Ioannidis -
Professor of Medicine, of Health Research and Policy and of Biomedical Data Science, at Stanford University School of Medicine and a Professor of Statistics at Stanford University School of Humanities and Sciences. He is director of the Stanford Prevention Research Center, and co-director, along with Steven N. Goodman, of the Meta-Research Innovation Center at Stanford (METRICS).[4][5] He is also the editor-in-chief of the European Journal of Clinical Investigation.[6] He was chairman at the Department of Hygiene and Epidemiology, University of Ioannina School of Medicine as well as adjunct professor at Tufts University School of Medicine

Źródło: https://www.statnews.com/2020/03/17/a-fiasco-in-the-making-as-the-coronavirus-pandemic-takes-hold-we-are-making-decisions-without-reliable-data/
#koronawirus #covid19
  • 146
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@proszebardzo2:

Bystrzaku obejrzyj cały materiał to się dowiesz że jest duże prawdopodobieństwo że w Azji będzie nawrót jesienią, i nie mamy wystarczających danych na temat ewentualnych możliwych długotrwałych powikłań które choroba może wywołać.

Bystrzaku, ze spekulacjami z d--y to nie ze mną. Nie ze mną tak. Mieliśmy nawrót SARS? MERS?

Jak pokazuje przykład Włoch, śmiertelność w przypadku opieszałych przeciwdziałań wzrasta znacząco, więc twierdzenie że można byłoby nic nie robić i nikt na
  • Odpowiedz
He might not be an expert in epidemiology, but Levitt understands calculations and statistics, he told Calcalist in a phone interview earlier this week.

@Dutch: kolejny ekspert typu nie wiem ale się wypowiem xD Polecam jednak słuchać w tej kwestii EPIDEMIOLGÓW, nawet jeżeli nie są noblistami. Ale kto by tam słuchał epidemiologów w czasie pandemii...

Zresztą ja nie twierdzę że to koniec świata, jedynie że nie powinno się tego lekceważyć,
  • Odpowiedz
@Dutch: Nie przebijesz się, nie przemowisz do rozumu, strach jest przeciwnikiem logiki. Oni naprawdę myślą ze to koniec świata a w obliczu końca świata wszystkie chwyty dozwolone. Jak już się zaczną reperkusje gospodarcze, to pewnie będą myslec ze to tez przez covid-19. Będą wtedy mówić coś w stylu: „świat się zawalił a Ty mówisz, ze bez powodu?” niesamowite prawda?
  • Odpowiedz
@proszebardzo2: no to z jednej strony twierdzisz, ze rządy krajów nie mogą się mylić a z drugiej ze nie można ufać politykom gdy mowie ze sami otwarcie przyznają ze nie wiedza jakie jest zagrożenie. Wybierasz sobie to, co ci pasuje :)
  • Odpowiedz
cześć panie troll, odpiszę, choć szkoda mojego czasu :)

napisałem wyżej "już za KILKA DNI we Włoszech", a nie minęły dwie doby, nie wiem czy zauważyłeś

dziś 651 (niedziela, zawsze są spadki)
wczoraj 793
  • Odpowiedz
@dzek: wesolku, gdzie byles gdy świńska grypa zabiła 500 tys ludzi na świecie - nie miałeś social media i nie mogłeś siać paniki, tak jak wielu tobie podobnych. Spoko poczekajmy kilka dni, poczekajmy tydzień. Obawiam się, ze jedyne co będzie skasowane to Twoje konto.
  • Odpowiedz