Aktywne Wpisy

Kearnage +930
zeszyt-w-kratke +43
#powodz
ależ mnie denerwuje to oskarżanie ludzi o budowanie się przy rzece i na terenach zalewowych XD skąd zwykły człowiek kupujący mieszkanie na parterze we Wrocławiu ma wiedzieć czy dany teren jest zalewowy czy nie. Bo to że coś stoi przy rzece nie oznacza że jest terenem zalewowym, jakby tak patrzeć to by trzeba przenieść każde większe miasto o kilka kilometrów bo przepływa przez nie rzeka. Państwo, samorządy wydają pozwolenia
ależ mnie denerwuje to oskarżanie ludzi o budowanie się przy rzece i na terenach zalewowych XD skąd zwykły człowiek kupujący mieszkanie na parterze we Wrocławiu ma wiedzieć czy dany teren jest zalewowy czy nie. Bo to że coś stoi przy rzece nie oznacza że jest terenem zalewowym, jakby tak patrzeć to by trzeba przenieść każde większe miasto o kilka kilometrów bo przepływa przez nie rzeka. Państwo, samorządy wydają pozwolenia

chce policzyc pensję roczną która jest większnia niż 12000, a mam rekord tylko pensją miesięczna więc robie :
select 12*pensja from table where 12*pensja > 12000;
i dwa raz dałem 12*pensja, mogę to jakoś zastąpić?chyba taka duplikacja nie jest zbyt elegancka?
#sql #programowanie #naukaprogramowania
'select pensja_roczna from
(select 12*pensja as pensja_roczna
from table) as tabela
where 12pensja > 12000;'
with cte as (select 12*pensja as pensjaroczna from table)
select pensjaroczna from cte where pensjaroczna > 12000;
Jprdl programisci
@aardwolf: jestem relatywnie pewny, że SQLowe silniki nie będą tego liczyły 2 razy, tylko raz i reużyją
@3brd:
a pensja > 1000 to zgrabne jest ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez autora
https://docs.microsoft.com/en-us/sql/t-sql/queries/select-transact-sql?view=sql-server-ver15#logical-processing-order-of-the-select-statement
Jeśli chcesz po prostu ominąć liczenie dwa razy, to najprościej tak jak @3brd mówi. :) Bardziej mnie zastanawia Twoja reprezentacja danych czy to co robisz ma w ogóle sens.
Masz rekordy dla poszczególnych miesiący? Czy dla ostatniego miesiąca? Bo to że ktoś miał taką a nie inną pensje w grudniu, to nie znaczy że taka miał też przez resztę roku.
Przyklad: przez cały rok zarabiałem 500 zlotych, ale w listopadzie dostałem podwyżkę na 2000.