Wpis z mikrobloga

Witam, potrzebuje pomocy. O co tu chodzi? Mój wujaszek pracuje w Niemczech bo spłaca kredyt i dostał tutaj takiego maila. Ja nie wiem o co chodzi bo nie mialem nigdy doczynienia z takimi sprawami a jestem zacofany więc nie interesuje sie za bardzo. Wujek przyjechał i ma jakby swoją własną działalność w polsce założona, wiadomo jak to do Niemiec sie przyjezdza. Czy ktoś może wyjasnić mi o co chodzi, czy wujek musi to płacić ( a nie ma jak bo ma 70 tysięcy długu, nikt mu nie pożyczy bo nie ma od kogo a od kogo ma to pożyczał juz nie raz i trudno u niego z oddawaniem ) i czy da sie jakoś to ominąć?Wiem, głupia sprawa, ja nie mam o tym pojecia a nikt mu nie chce pomoc, szkoda wujaszka bo z nim wódke nie raz piłem i nie chce, zeby poszedł siedzieć.
#niemcy #zus #polska #pytanie #ksiegowosc #wlasnafirma #pracbaza
źródło: comment_1584631195NJe5ZUDc10XlxVkkaEMAeG.jpg
  • 28
@bi-tek: @bojesiewody: Nie mam pojecia o co biega, moj ojciec tez zakladal dzialanosc w polsce jak wyjezdzal kilka lat temu do Niemczech sam, nie wiem dokladnie jak to dziala ale po cos zakladaja, chyba wieksze dochody sa z tego czy cos. Normalnie wyslal jakies tam rozliczenia do ksiegowej ale zusu chyba nie płacił. Czyli co, pojdzie teraz siedziec?
@shakerrti1: ta kwota jest z tytułu PIT5, czyli podatek dochodowy. ZUS się jeszcze o swoje upomni, od jak dawna wujek ma działalność? Tu wpisz jego imię, nazwisko, miasto i powinien wyskoczyć razem z datą rejestracji: https://prod.ceidg.gov.pl/ceidg/ceidg.public.ui/search.aspx

Potem policz każdy miesiąc po tym ile ZUS wynosi, tu masz ile taka składka wynosiła miesięcznie w różnych latach: https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-MU9P-BRy6-VHha_tak-rosla-skladka-zus-przez-ostatnie-10-lat-664x442-nocrop.jpg i podlicz. Jak wujek jeszcze jest vatowcem to w ogóle te 10k to jego najmniejszy
@Silvestre_Cucumeris: Ło no to pięknie... Sam nie wiem o co chodzi z tą działanością, na tej stronie jest ta jego działaność, nie wiem ja jakiej zasadzie to ma działać. #!$%@?, tylko wujaszka szkoda bo z zapłatą tego to raczej bedzie spory problem dla niego.
@shakerrti1: może został słupem. Jak nie miał jak wykonywać działalności w polsce a ma do zapłacenia podatek dochodowy to może ktoś że tak powiem działał "w jego imieniu". Wujaszek być może narobił trochę głupich decyzji w swoim życiu
Wujaszek być może narobił trochę głupich decyzji w swoim życiu

@typowy_lobuz: Oj to na pewno XD Mój ojciec też robił jak wyjeżdzał spoooro lat temu na niemcy samemu, jeszcze wtedy bez rodziny i tez zakładał działalność ale u neigo wszystko zawsze było git, nie mial problemów.