Wpis z mikrobloga

@Kick_Ass: zrobiłem już 2 razy i dwa razy był do śmietnika.
Pierwsze podejście z mąki 2000 razowej i zakalec w środku a skórka była przepiękna.
Drugie podejście 500 g mąki 500 i 300 razowej i też wyszedł trochę zakalec.

Podobno mąka za ciężka, ale ja winię swój gównopierkarnik, który nie jest prawdziwym piekarnikiem tylko takim wolnostojącym opiekaczem ;/

Wyczytałem w przepisie, że górę się ostrym nożem wzdłuż delikatnie kroi przed wstawieniem
  • Odpowiedz
  • 0
@cubus92 robiłem z tego przepisu co tu wrzucił parę dni temu Mirek. Chleb naciąłem delokatnie i w tym miejscu właśnie się otworzył. Stygnie ()
  • Odpowiedz
  • 0
@cubus92 mam kamionkę, moczyła sie od wczoraj, a dodatkowo na blachę lałem wodę więc chleb niesamowicie wilgotny. Konzystencja mocno ciabatowa. W smaku obłędny
  • Odpowiedz
  • 0
@cubus92 tak, forma na blasze do pieczenia i w tą blachę małej wodę, chleb przez 45 minut zamknięty w naczyniu, na ostatnie 15 minut otworzyłem żeby się skórka podpiekła
  • Odpowiedz
@Kick_Ass: widzę, że pieczesz w garze rzymskim, moja rada jest taka, aby chleb nie przywarł do naczynia to nagrzej go do 240 stopni i chleb przełóż do gorącego naczynia, chleb wystrzeli w górę i się nie przyklei. Pierwsze 15 min pieczesz pod przykryciem, więc nie potrzebujesz blachy z wodą na dnie. Pierwsze 15 min jest ważne, aby chleb był zaparowany, skoro pieczesz pod przykryciem para z chleba wystarczająco nawilża powietrze, a
  • Odpowiedz
  • 0
@skotfild sąsiadki zamówiły. Czy jak już użyje tyle zakwasu ile potrzeba to dosypujemy mąki i wody ,nie muszę już go rozczepiać? Jak długo mogę go przechowywać?
  • Odpowiedz
@Kick_Ass: szkoda mąki na takie rozmnażanie jak prowadzisz. Zakwas trzymaj w małej ilości wystarczy podczas dokarmiania zostawić 50g zakwasu, dodać 50g wody i 50 g mąki. Przy następnym dokarmianiu zostawiasz 50g, a reszta do kosza i znów dajesz 50 g wody i 50g zakwasu.
Jak wychodujesz silny zakwas to wtedy zostaw 100g dodaj po 100 wody i mąki i podziel na sąsiadki. Nie marnuj mąki, nie ma potrzeby hodować 15 słoików.
  • Odpowiedz
@Kick_Ass: obejrzałem filmik z którego robiłeś, chleb na zakwasie robi się zupełnie inaczej. 2-3 dni przed pieczeniem napisz mi wiadomość to doradzę ci co robić.
Póki co obejrzyj sobie:
https://youtu.be/0DYofiOOcVY

Zanim zacznie piec przez ok miesiąc dokarmiaj zakwas, jak jest młody to nie zawsze się chleby udają i łatwo można się zrazić.
  • Odpowiedz