Aktywne Wpisy
wfyokyga +53
Miruny pijcie ze mną kompot! Wróciłem z porodówki, po ciężkich bojach różowa urodziła synka! (。◕‿‿◕。)
Co to za uczucie trzymać takiego kabana małego na rękach, polecam z całego serduszka!
#chwalesie #czujdobrzeczlowiek
Co to za uczucie trzymać takiego kabana małego na rękach, polecam z całego serduszka!
#chwalesie #czujdobrzeczlowiek
Kto rano wstaje ten chleb nastawia. Pierwszy własnoręczny wypiek. Narazie wygląda i pachnie obłędnie.
Pierwsze podejście z mąki 2000 razowej i zakalec w środku a skórka była przepiękna.
Drugie podejście 500 g mąki 500 i 300 razowej i też wyszedł trochę zakalec.
Podobno mąka za ciężka, ale ja winię swój gównopierkarnik, który nie jest prawdziwym piekarnikiem tylko takim wolnostojącym opiekaczem ;/
Wyczytałem w przepisie, że górę się ostrym nożem wzdłuż delikatnie kroi przed wstawieniem
Po co ci tyle zakwasu? Jeden słoik wystarczy.
Jak wychodujesz silny zakwas to wtedy zostaw 100g dodaj po 100 wody i mąki i podziel na sąsiadki. Nie marnuj mąki, nie ma potrzeby hodować 15 słoików.
Póki co obejrzyj sobie:
https://youtu.be/0DYofiOOcVY
Zanim zacznie piec przez ok miesiąc dokarmiaj zakwas, jak jest młody to nie zawsze się chleby udają i łatwo można się zrazić.