Wpis z mikrobloga

Jest jakiś sposób by UART w #arduino od USB po podłączeniu do komputera pracował jako karta sieciowa ze stałym ipv4 na mikrokontrolerze?
Problem jest taki że jak podłączone mam kilka płytek do komputera to one są w systemie różnie adresowane i trzeba ręcznie odgadnąć który do czego służy.
Przy okazji umieściłbym na mikrokontrolerze programik w php dla większej wygody.

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@majsterV2: możesz rozwinąć? Chodzi o nadawanie adresów do ethernet shield? Czy o stałą numerację portów?

Nie wiem dokładnie o co chodzi, jeśli o identyfikację sprzętu to może Ci sygnalizować końcówkę adresu diodą, albo nawet wymigać morsem adres przypisany po DHCP.
  • Odpowiedz
@hitherto: Chodzi mi o to że szyna USB raz widzi UARTa w tty jako USB0 a raz jako USB1 co bardzo komplikuje dwukierunkową komunikację (dzieje się to jak szyna nie łączy chwilowo lub system się resetuje).
Więc myślę nad tym by zestawić jakieś połączenie modemowe i API po adresach ip odnajdzie interfejs.
  • Odpowiedz
Problem jest taki że jak podłączone mam kilka płytek do komputera to one są w systemie różnie adresowane i trzeba ręcznie odgadnąć który do czego służy.

@majsterV2: jeśli masz różne płytki, to nadaj im różne numery PID, albo różne opisy, numery seryjne itp. Po tym możesz odróżniać płytki jeszcze na etapie enumeracji na komputerze, zanim nawiążesz połączenie.

Żeby płytki były widoczne jako karty sieciowe a nie UART, to musisz mieć
  • Odpowiedz
@zetisdead: Może jestem powalony, ale wpadł mi do głowy pomysł zrobienia wirtualnego faxmodemu i skryptu w bashu, który wszystkie /dev/ttyUSB* będzie sprawdzał czy mogą pracować jako faxmodemy i ten co się odezwie zostanie przypisany do stałego adresu ipv4 np. 10.0.0.1/16.
Bo UART będzie mi potrzebne do zdalnego zmieniania programu.
  • Odpowiedz
Może jestem powalony,

@majsterV2: jesteś powalony :-), bo do tego potrzebujesz implementację komend AT, ppp, stos tcp, serwer http i tak dalej.
Czemu nie zrobisz tego najprościej jak się da? Nadaj urządzeniom różne opisy/numery seryjne/PID i napisz regułki udev, które zrobią różne linki symboliczne na podstawie opisów.
  • Odpowiedz