Wpis z mikrobloga

Jak ktoś gra na PC to polecam ustawić w opcja nvidii adaptive sync dla Fify 20. Wtedy w menu ma się tyle samo fpsow co in-game. Pewnie każdy już wiedział ale gdyby ktoś jeszcze nie wiedział i wkurzał się na 30 albo połowę wartości odświeżania monitora, to ta opcja to niweluje
#fut
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@penknientyjerz: to nie strzelanka a i tak serwery są zawsze zlagowane, ja nie odczuwam zadnego input lata a jak miałbym coś w menu robić w 37 FPS to mnie skręca. tryb opóźnienia ultra mam domyślnie dla wszystkich gier. Na g sync nie działa w menu w dalszym ciągu a bez żadnego synca tearing jest straszliwy w Fifie i nie da się grać
  • Odpowiedz
@Voltrex: tez mam monitor g sync i nigdy nie mialem problemu z fpsami w menu. masz cos z-----e w ustawieniach. To nie strzelanka a ja gram bez vsync detale najniżej żeby miec jak najwięcej fps co dodatkowo zmniejsza lag. Różnicę czuć żadne placebo
  • Odpowiedz
@penknientyjerz: nie mam nic z-----e bo mam wszystko poustawiane w ustawieniach łącznie z fps cap na 73 żeby gry zawsze były z g synciem. A po co ci najniższe detale jak ta gra i tak wygląda na ultra jak g---o a na low to chociaż idzie rozróżnić piłkarzy na boisku? Im więcej FPS tym bardziej bezsensownie obciąża się kartę a większą ilość FPS nie sprawi że będziesz miał mniejszy input
  • Odpowiedz
A ja widziałem testy w których wyszło, że większa ilość fpsów zmniejsza laga. I ja to czuję.
Mam fpsy bez limitu i karta graficzna używana w 20%max. Cpu dostaje po dupie bo ok 90%. A fpsy w grze mi skaczą między 140-180. Monitor g sync 144hz. Nie ma screen tearingu.

Robiłem milion testów na jakich ustawieniach mniejsze opóźnienie. Spędziłem nad tym kilka dni. Frazesy że input lag to placebo itp... hahahahaha ( ͡° ͜ʖ ͡°) weź połącz wszystko vsync off+monitor gamingowy+dużo fps+gsync jak dodasz wszystko do kupy to się uzbiera duża liczba ms. Laczki by ci spadły gdybyś zagrał na moim kompie.

Jak jest gsync i masz np 144hz i w grzeci wfps skacze od 50-350 fps to nie ma tearingu
  • Odpowiedz
@penknientyjerz: Ja nie mówię że input lag nie istnieje bo w strzelankach owszem jest to odczuwalne obraz wtedy jest spowolniony. Ale to przy dynamicznym obracaniu kamery jest odczuwalne. A jak ma wpływać input lag w grze w której obraz nie rusza się mocno dynamicznie i w dodatku są częste problemy z serwerami, gdzie niezależnie od ustawień i tak zdarzają się opóźnienia? Ja mam monitor 75 FPS i mi jak wychodzi
  • Odpowiedz
@Voltrex: może nie masz włączonego gsync. Wydaje mi się, że musi być podłączone przez display port.
Niski input lag = szybsze reakcje. Ma to duże znaczenie jeśli chodzi o drybling. W przybliżeniu to ci powiem że wysoki input lag to jak jakby wszyscy twoi gracze mieli statystykę reakcji na niższym poziomie niż u mnie. W połączeniu z monitorem o niskim lagu niedość, że ja widzę szybciej co się dzieje na
  • Odpowiedz
@penknientyjerz: Mam podłączone przez DP bo nam rtxa 2060 super, więc to na pewno. Może mieć to jakieś tam małe znaczenie, ale nie popadalbym w takie skrajjosci. W fpsach wiadomo że sync leci off bo masz taki zbyt smooth obraz i wolniej się obracasz. Grałem na laptopie z v sync off i nie widziałem różnicy albo jak już jest to praktycznie niezauważalna, na pewno nie w takim zakresie jaki w
  • Odpowiedz