Wpis z mikrobloga

#gpw #gielda ej Mireczki czy macie na oku jakieś zdrowe spółki co płaca sensowne dywidendy nie zadłużone i maja przyszłościowy biznes. Wiem że w zaistniałej sytuacji: spam na tagu - nie powinienem się o to pytać, ale każdy z pomysłów będę w stanie zweryfikować i przeanalizować. I nie mam zamiaru odrazu skupić polecone spółki na wykopie, szukam jedynie inspiracji. Proszę sobie odpuścić o wpisywaniu Orlenu, bo sam wiem jaki jest kurs i stopa dywidendy. Mam nadzieje że pytanie przedstawiłem dosyć jasno.
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DeoLawson: No właśnie szkoda ze większość sektor finansowy. To ze to IT powiedzmy ze przyszłościowe ale jakoś mnie nie ciągnie do tego sektora, No i dywidendy male
  • Odpowiedz
ej Mireczki czy macie na oku jakieś zdrowe spółki co płaca sensowne dywidendy nie zadłużone i maja przyszłościowy biznes.

@Nikitos: Polska czy cały świat? Bo ja zawsze szanuje Lockheet martin i Visa. Może nie dają 20% dywidendy, ale biznes stabilny i są wypłacalni.
  • Odpowiedz
@Nikitos:
Sztuka jest następująca: wybrać spółki zdrowe, przecenione, dywidendowe i takie, które nie cierpią przez koronawirusa. Prawdziwy problem pojawia się, gdy chcesz wybrać takie, które zwiększą zyski i będą rosły (po części przez wirka) i które w dodatku są niezadłużone.
Ja mam (albo mam na oku) póki co ambra, amica, delko, livechat, neuca, ferro, gpw, playway.

Rozmawialiśmy o arachicomie, ale tam trupy z szafy wypadajo, więc bym uważał xD
  • Odpowiedz
@Budo: bo się zadłużają w wyścigu za chajsem, a nie wiadomo jak ta bańka na nieruchomości wpłynie na nich. No właśnie wiem ze sztuka. Już naprawdę bym odpuścił spółki co tak prężnie się rozwijają bo jak zaczniemy aż tak filtrować to zostanie kilka spółek na krzyż
  • Odpowiedz
@Nikitos: po analizie, najlepiej wychodzą ETFy. Płacą najstabilniejsze dywidendy, a do tego regularnie rosną. Z akcjami z kolei jest tak, że trzeba portfel odpowiednio zdywersyfikować, żeby koniec końców osiągnąć wynik gorszy od ETFa. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Silvervend: to zależy ile się ma czasu i wiedzy na tą zabawę. Jak ktoś nie umie czytac bilansu albo nie chce tracić czasu na trzepanie całych raportów spółek czy branżowych to lepiej wyjdzie na ETFie
  • Odpowiedz
@Nikitos: Jeszcze moja obserwacja jest taka, że to co bryluje w danej hossie, po krachu nie zawsze wraca do łask. Więc odpuściłbym gamedev. Wielu inwestorów się na tym mocno sparzy, jeżeli nie będzie rychłego odbicia. Nie mówię, że całkowicie olać tę branżę, ale po prostu niech to nie będzie większość portfela.
  • Odpowiedz
@Nikitos: Ja na start biorę PZU i GPW. Nie upadną bo państwowe, płacą dywidendę, nie powinny strasznie dostać po dupie. Z czasem banki, ale jak obniżą stopy i będą zastoje ze spłatami kredytów, to plan raczej na drugie półrocze. Jak się portfel ustabilizuje, wtedy będę dobierał spółki mniejsze, takie jak tu wymienione FRO, LVC, KTY. W międzyczasie jakieś ETFy w inpzu na rynki zagraniczne, dla zabezpieczenia portfela. Później jak się
  • Odpowiedz