Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@onebit: ani Ethereum ani Bitcoin nie są walutami dzbanku bitcoinowy to wirtualne tokeny, z czego
1. btc jedyny możliwy ( póki co ) use case - darkmarket w celu prania dolarów, za jakiś czas będziesz tak ścigany za używanie że nawet do tego się nie będzie nadawać
2. eth platforma dla smart kontraków
  • Odpowiedz
@onebit: Ogólnie masz rację, ale moim zdaniem jest to wynik "słabych" użytkowników Ethereum. Wcześniej Ethereum eksperymentowało z różnymi formami skalowania - Raiden Network (coś jak Lightning, chociaż z opcją tokenów) czy np. Plasma Network (taki Sharding, ale dodatkowy).

Oba poniosły sromotną klęskę i to moim zdaniem z jednego powodu - przeciętny Etherowiec liczy na hajs i nie zna się na niczym. Pewnie podobnie jest z Bitcoinem (rzecz jasna), tutaj jednak
  • Odpowiedz
@onebit: o mamy kolejnego po pawlo i cyberze specjalistę od ethereum XD
jak to jest powiedz mi hejterze że btc maksymaliści nie mają nic do powiedzenia o btc, a tyle o ethereum ?
jakis kompleks?
  • Odpowiedz
@OPcodeRTI: Bo technologia BTC jest solidna, łatwo ją zrozumieć, a Ethereum po przejściu na sharding i PoS będzie dziurawe jak ser i prowizorycznie połatane. Każdy kto interesuje się krypto powinien drążyć temat.
  • Odpowiedz
@onebit: nie rozumiesz że się ośmieszasz, te tematy to skomplikowana kryptografia i programowanie, a ty wyskakujesz tu z bełkotem i w 5 zdaniach deprecjonujesz projekt nad którym od lat siedzi kilkaset osób z których większość nie była w stanie z tobą nawiązać kontaktu bo jesteś zbyt ograniczony umysłowo
  • Odpowiedz
@OPcodeRTI: Przygłupie, przestań się już rzucać pod tym wątkiem. Po prostu ty nic nie wiesz o Ethereum, jesteś typowym ociężałym umysłowo krypto inwestorem z zerową wiedzą. To co opisałem to są wszystko realne problemy o których wiedzą developerzy Ethereum.
  • Odpowiedz
@OPcodeRTI: No i zasrałeś mi cały wątek. Zrobiłeś siedem kup i nawet nie zacząłeś dyskusji. Taki twój obraz. Pewnie nawet ogarnięci developerzy ethereum się z ciebie śmieją. Oni przynajmniej dostają pensje od Vitalika za swoją pracę. Wiem że wszystko leci więc pewnie trochę narobiłeś ze strachu( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@onebit: jest 256+ losowych weryfikatorów na shard, prawdopodobieństwo że większość oszukuje jest ~zerowe przy założeniu że 2/3 walidatorów ogólnie nie atakuje, a to jest założenie protokołu. To tak jak z hashami, też się zakłada że się nie powtórzą chociaż teoretycznie mogą.

bo z czasem będzie coraz mniej nodów przechowujących stan shardu

Stakujący nie trzymają stanu w ogóle, nie jest on potrzebny do weryfikacji. Każdy blok można zweryfikować mając jedynie nagłówek
  • Odpowiedz
jest 256+ losowych weryfikatorów na shard, prawdopodobieństwo że większość oszukuje jest ~zerowe przy założeniu że 2/3 walidatorów ogólnie nie atakuje, a to jest założenie protokołu. To tak jak z hashami, też się zakłada że się nie powtórzą chociaż teoretycznie mogą.

@megaloxantha: Shard jest zabezpieczony mniejszą wartością staku, co oznacza większą łatwość ataku.
  • Odpowiedz