Aktywne Wpisy

SystemHalted2_0 +18
Czy tylko ja mam wrażenie, że internet w ostatnich latach oprócz całego tego szumu wokół AI, stał się dziwnie wrogi wobec ludzi, którzy znają więcej niż jeden język? Coraz więcej stron na siłę tłumaczy treści, zamyka użytkowników w narodowych bańkach, jakby ktoś celowo chciał ograniczyć swobodny przepływ informacji. Taki reddit tłumaczy się sam, youtube automatycznie podmienia tytuły i dodaje dubbing w losowych językach, google wciska przetłumaczone wersje zagranicznych stron z błędami jak

#linux czy to naprawdę musi być takie k------o? Drugi raz ściągnąłem ISO, wziąłem drugiego pendrive i c--j. Robiłem kiedyś Debiana, Windows 98, 7, 10, 11 i nie było takich cyrków.
źródło: temp_file4448319794250734225
Pobierz

Potrzebne wtyczki i niestabdardowa skórka. Nie kryję, że pierwsze jest kuszące, szczególnie w zakresie aktualizacji softu. Ale z zasady wprowadza ograniczenia. thx
@MiKeyCo: Jesteś w stanie wymienić ograniczenia, które Ci przeszkadzają? Bo jak nie to pchanie się w cokolwiek niż hosting współdzielony nie ma sensu. Sam mam kilka VPSów i wiele instancji w chmurze, ale gdy do danej rzeczy wystarcza mi hosting współdzielony, to mam jeden na drobnostki. Gdy hosting zaczyna uwierać zawsze możesz przenieść się wyżej, a bez sensu pchać się w dodatkowe obowiązki i ryzyko, że coś
@zwierzak40: Nie znam tego rynku, więc dlatego pytam. Usługi zarządzane z zasady są ograniczone. To ja się pytam czy to przeszkadza. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Więc biorę pod uwagę albo (a) managed hosting tego typu benc: 1, 2 (wiem, że Nazwa jest wujowa, może być inny dostawca) albo (b) samodzielna administracja na zasobach chmurowych IaaS lub PaaS. I tu mnie interesuje czy (a) daje istotne korzyści i nie ogranicza. Drugie podejście bez problemu dam radę,
@MiKeyCo: Powtórzę: zależy od specyfiki projektu. Od intensywności korzystania z bazy, dysku, CPU, transferu, zainstalowanych wtyczek... Moim zdaniem hosting współdzielony, a gdy poczujesz, że w jakimś aspekcie coś uwiera to przeniesienie tego do chmury to chwila. Stracisz najwyżej kilkadziesiąt złotych, maks z 250zł za pierwszy rok hostingu z
Co mnie interesuje to czy patchują albo notyfikują dziurawe wtyczki a nie tylko silnik WP. Oraz jak są w stanie zrealizować skalowanie - czy tylko pionowo.
Jeżeli jakiś hosting mówi o bezpieczeństwie to zazwyczaj mają na myśli jakiś
@zwierzak40: Tym mnie przekonałeś, że jednak trzeba samemu zarządzać.
WP ma chyba już jakieś CLI. Da się tym aktualizować czy zarządzać wersjami silnika i wtyczek?
@MiKeyCo: Da się, właśnie te różne automagiczne hostingi na tym polegają
Dobra, dam przykład, żeby łatwiej było sobie
Tylko jeszcze testy automatyczne e2e by się przydały. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja tylko chciałem zwrócić uwagę, że nie myśleć o takich rzeczach jak aktualizacje, patchowanie, bezpieczeństwo itp. można tylko na systemach typowo SaaSowych.