Wpis z mikrobloga

Mam.problem z iperf po UDP. Po LAN dziala zatówno UDP jak i TCP a po VPN (wireguard) jedynie TCP. Przy UDP w logu serwera mam tylko, że nawiązano połączenie ale po zalończonym teście serwer jest w stanie jakby miał otwarte połączenie i czeka na pakiety. Natomiast klient kończy pracę komunikatem > did not receive ack of last datagram after 10 tries
Firesall mam zrobiony tak samo dla tcp i udp. Czy powodem może byc dostawca internetu?
Posiadam swiatlowod inea.

#wireguard #inea #siecikomputerowe #openwrt
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Krukosz: a one nie są teraz w dwóch różnych sieciach? Jest między nimi ścieżka aby mogły się komunikować? Musisz sprawdzić też czy port nie jest blokowany (nc -l -u 5001) a po stronie klienta (nc -u 5001)
  • Odpowiedz
@sindar: Są w dwóch różnych sieciach, ale przecież od tego jest VPN aby to przekierowywał - po TCP mam połączenie. Jestem w stanie wejść przez VPN do webGUI routera. Połączenie jest nawiązywane zarówno po TCP jak i UDP, ale iperf po stronie serwera nie odbiera pakietów po UDP. Firewall jest ustawiony zarówno dla TCP jak i UDP.
  • Odpowiedz
@Krukosz: Ok. Nie mniej sprawdziłabym poleceniem nc ten port :) Ewentualnie możesz jeszcze sprawdzić tcpdumpem: tcpdump udp port 5001 czy tam wiresharkiem. No i do tego możesz zrobić taki test: iperf -c -i 1 -t 10 -u (na openwrt) podaj co Ci wyszło, zobaczymy.
  • Odpowiedz