Wpis z mikrobloga

Wykopki, jest pytanko.
Widziałem że pojawiało się tutaj wiele razy ale powtórzę po swojemu. Szukam gry planszowej dla dwóch osób (ale może być też i więcej chociaż zaraz wyjaśnię).

Przejrzałem tagi tutaj i różne blogi. Zawsze wyłaniają się albo Patchwork albo 7 Cudów Świata: Pojedynek.

Mam trochę doświadczenia z planszówkami i choć bardzo ciekawi mnie ta druga to nie jestem aż tak bardzo przekonany do gier karcianych. Co do pierwszego to mamy już Azul a wydaje mi się to bardzo podobne.
Mam gdzieś leżeć Grę o Tron i nawet dobrze nie zgłębiłem zasad.

Chciałbym sobie czasem w coś zagrać na szybko z różowym, pół godzinki, godzinka. Mam prawie całą kolekcję Talismana i uwielbiamy ją ale potrzeba spokojnego i długiego wieczoru. Rzadko mamy okazję zagrać więcej niż przeciwko sobie.

Co myślicie o Santorini?
Czy jakbym się zdecydował na 7 Cudów Świata to nie lepiej już kupić tą normalną wersję żeby móc kogoś dokoptować?

Graliśmy w Robinsona, This War of Mine, Fallouta, Carcassone, Kakao, Takenoko i parę innych, jestem trochę w kropce bo chciałbym wybrać coś fajnego, pomożecie?

#grybezpradu #gryplanszowe #planszowki
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jacek_Placek_Na_Oleju:
Trochę mylisz pojęcia. 7 cudów świata: pojedynek nie daje uczucia gry w karciankę, bo tak naprawdę karty są tylko sposobem zaznaczenia posiadania czegoś. Nie tasujesz, nie dobierasz, nie budujesz ręki, nie zagrywasz, itp. Po prostu masz je przed sobą.
Mówię to jako osoba, której ta gra nie przypadła specjalnie do gustu. Zagrałem z różowym kilka razy i lezy na półce.
Z drugiej strony lubię karcianki, także ten ;)

Nie traktuj
  • Odpowiedz
@Jacek_Placek_Na_Oleju: użytkownik @venomik zgrabnie wytłumaczył dlaczego musisz mieć 7 cudów świata pojedynek. Ile ja w to godzin życia zmarnowałem to nawet nie chcę liczyć ( ͡º ͜ʖ͡º)
To napewno będą dobrze wydane pieniądze i w sam raz na pół godzinki. Generalnie "duże" 7 cudów nie ma zbyt dobrych opinii w trybie na 2 graczy chociaż są i fani tego rozwiązania. Ja nie grałem więc
  • Odpowiedz
@venomik: @non-serviam: Znaczy się to nie jest tak że ja nie będę w to grał bo są karty i basta..
Wiem że to nie jest typowy deck builder (chociaż tu akurat jestem przekonany że tego typu nie lubię) ale zauważyłem że niezależnie od zasad bardziej przypadają mi gry w których jest plansza, jakieś figurki, takie bajery. Chyba faktycznie skuszę się na ten Pojedynek ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@Jacek_Placek_Na_Oleju na 2 graczy i szybką partię fajna jest Neuroshima Hex jeśli lubisz negatywną interakcję albo Quacks of Quedlinburg jeśli wolisz robić swoje nie oglądając się za bardzo na drugą osobę (chociaż trochę zerkać trzeba). To drugie fajnie działa też przy większej ilości graczy, Neuroshima się nie skaluje za dobrze.
  • Odpowiedz