Wpis z mikrobloga

Czaicie, że istnieją ludzie którzy nie prowadzą dialogu wewnętrznego ( _)
  • 165
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@yawa tak samo jak sporo ludzi nie posiada wyobraźni tak zwana afantazja.

Po prostu gro ludzi jest faktycznie NPCtami XD
  • Odpowiedz
@Myszo To jest troche inaczej, wyobraźnie się posiada, ale nie tworzy się obrazów w głowie. Ja tworze je słabo widoczne. Można też mieć w drugą strone - tworzyć je w głowie zajebiście realne, dla mnie to jakaś abstrakcja.
  • Odpowiedz
  • 104
@yawa: kiedyś był taki wątek na wykopie i faktycznie wiele osób pisało że nigdy nie gada ze sobą w myślach, wiele osób zdziwionych było że niektórzy ludzie tak robią, samemu nie posiadając tej umiejętności
  • Odpowiedz
@jmuhha: tak się zastanawiam jak jest rozumiany ten dialog. Czy że myślę sobie
-kurde może się mylę???
-nieee, na 100% mam rację

Czy chodzi o coś całkiem innego :D
  • Odpowiedz
@yawa ??? To ty cos takiego potrafisz? Nie ma opcji XD ja takie slabe mętne obrazy czasami wytworze i to tyle. Dialogu wewnętrznego też nie mam, myślę se bardziej ideami. Tzn jak chce to bez problemu sobie taki głos wytworze i moge gadac sam ze sobą, ale po co?
  • Odpowiedz
@Cenwargh: no dokładnie to co opisałeś, albo jak jakiś gruby stres nasz to w stylu: "dobra, jutro idę tam i załatwię to raz na zawsze, jakoś to będzie, potem będę miał wreszcie spokój"
  • Odpowiedz
@Cenwargh: ponoć u niektórych włącza się to tylko w stresujących sytuacjach, a tak to ich myślenie jest bardziej obrazowe, ty masz jutro egzamin to rozkminiasz i gadasz ze soba, tak inni tylko wizualizują to obrazowo
  • Odpowiedz
  • 86
@Cenwargh no dokładnie tak. Rozmawiasz z samym sobą. Prowadzisz dyskusje z swoimi myślami przeciwnościami i co by było gdyby. Tak jak z drugim człowiekiem.
  • Odpowiedz
@yawa: cooo? Da się tak? Właśnie nigdy nie rozumiałem o co chodzi ludziom, jak mówili o zobrazowaniu czegoś w głowie, albo że jakiś widok pojawia się im przed oczami - myślałem, że to jakieś parabole xD
Nigdy nie potrafiłem czegoś takiego, ale wewnętrzny dialog toczę cały czas.
  • Odpowiedz
@ZarejestrowanyMimoWoli: ja też potrafię, chociaż czasem nie bez problemu. Wiele zależy od stanu wyjściowego, zmęczenia, stresu itp. więc czasem różne obrazy i scenki w takiej mało wyraźnej, przezroczystej postaci tworzę w głowie nawet bez zamknięcia oczu, a jak je zamknę to obraz nabiera już dużej wyrazistości i kolorów i przesuwa się bardziej na pierwszy plan. Ale czasem jest dość ciężko wyobrazić sobie coś konkretnego, szczególnie w okresach dużego zmęczenia organizmu.
  • Odpowiedz