Wpis z mikrobloga

#komputery #pcmasterrace

Hello, pytałem Was ostatnio o hardware. Myślałem o i9 czy siądzie na asus h310k.
Wybiliście mi to z głowy w związku z tym są poprawki.
Przemyślałem za poradą mirków i jednak będzie ryzen 3900x.

Teraz pytanie jaką płytę pod niego wziąć. Od razu mówię, że nie będzie grane, będzie pod robotę, rendering grafiki
w pcon planner i cad decor.
Będzie jedna karta grafiki, może z czasem będę zmieniał na wyższe modele jak budżet z czasem będzie rósł.
Ale PCIE 4.0 raczej nie prędko a raczej w ogóle.

Czy płyta na chipie x470 pociągnie procka bez OC?
Oczytałem się testów i wszędzie królują płyty po 1000+n a x570 fanatyków fpsów.
Mnie interesuje prędkość renderowania.
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@10129: oki, nie podałem, płytę myślałem w okolicy 600-700 zeta.

Nie będzie podkręcania. Składam sprzęt i ma zapierdzielać i nie spalić chałupy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@10129: spoko, jak trzeba dorzucić stówkę to ok, głównie mi chodzi o wyważenie koszt/jakość. Bajery typu wifi, led, czy zajebistość OC w biosie mnie nie interesują. Przyjdzie czas na poważniejsze inwestycje z czasem.
Dlatego pytam, kiedyś siedziałem w płytach i procach ale to były czasy athlona. Teraz mam mózg rozerwany, a mało jest info na temat optymalnych konfigów NIE pod gry.

Czyli rozumiem, że ten ASUS za 750 jest godny
  • Odpowiedz
@Raciatek: r3600 -> 3600x -> 3700x ->3800x -3900x -3950x
oni nieco namieszali w nazwach, np 3700x i 3800x się niczym nie różnią tylko tylko taktami nieco (4% wydajności ok xD).
  • Odpowiedz
@10129: możliwe, ale straciłem zainteresowanie tą generacją jak się dowiedziałem, że APU dalej jest takie samo jak było ;) Kusi mnie złożenie małego komputerka, ale ale APU musi być mocniejsze niż to co jest teraz :D
  • Odpowiedz
@Raciatek: X mają lekko podbite zegary, można powiedzieć, że są fabrycznie podkręcone xD APU nie jest złe, vega 11 w 2400/3400g jest porównywalna do 1030.
  • Odpowiedz